Cel de-al 9-lea Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în seară zilei de ieri o întrevedere istorică cu președintele SUA, Joe Biden.

Discuțiile celor doi Președinți au avut loc în capitala Poloniei, Varșovia.

Informația este confirmată de către Casa Albă și de către Președinta Maia Sandu:

Potrivit anunțului Casei Albe de la Washington, în cadrul discuției, președintele SUA a reconfirmat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R.Moldova.

Joe Biden a subliniat asistența în curs de desfășurare a SUA pentru a ajuta R.Moldova să-și consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda sa de reformă democratică și securitatea energetică, precum și pentru a face față efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Președintele Joseph R. Biden Jr. s-a întâlnit astăzi la Varșovia cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Președintele Biden a reafirmat sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. 

El a subliniat și asistența SUA, îndreptată spre a ajuta Moldova să-și consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda sa de reformă democratică și securitatea energetică, și pentru a depăși efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”Casa Albă

Totodată, în timpul discursului din Varșovia, Joe Biden s-a adresat și președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la evenimentul din capitala Poloniei.

Biden a declarat că este „foarte mândru” să fie alături de președinta Maia Sandu și de „oamenii liberi din R. Moldova”.

„Democrațiile de peste tot din lume sunt mai puternice. În momentele de neliniște, oamenii înțeleg ce este important și pentru ce este nevoie să lupte. Oamenii știu asta, voi știți asta. De fapt, voi, în Polonia știți mai bine decât oricine ce înseamnă solidaritatea. Ne amintim cum Varșovia a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial și prin ce a trebuit să treacă Polonia sub regimul comunist.Joe Biden

Iată care este și dorința poporului moldovean – dorința cetățenilor Moldovei de a trăi în libertate, atunci când și-au obținut independența și s-au îndreptat pe calea Uniunii Europene. Președinta Sandu este astăzi aici. Sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră și de oamenii liberi din R. Moldova”Joe Biden

sursa