Serviciul de presă al Ministerului de Externe din Belarus a anunţat că republica este forțată să răspundă la consolidarea capacității NATO în țările vecine. Pregătirea piloților din Belarus pentru a pilota aeronave cu muniție specială și desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul republicii nu contravin dreptului internațional, în special dispozițiilor Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP). Acest declaraţii – potrivit TASS – au fost făcute marți de către Serviciul de presă al Ministerului de Externe din Belarus.
Belarus riscă sancțiuni mai mari
Japonia nu exclude înăsprirea sancțiunilor aplicate împotriva Belarus, din cauza amplasării armelor nucleare tactice de către Rusia. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Washington, Anatoli Antonov, a catalogat drept duplicitare declarațiile Departamentului de Stat al SUA cu privire la cooperarea militară dintre Rusia și Belarus. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a anunțat că Rusia este pregătită pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată amplasării de arme nucleare ruseşti în Belarus.
‘Cooperarea militară între Belarus și Rusia se desfășoară în strictă conformitate cu dreptul internațional. Pregătirea piloților belaruși capabili să piloteze aeronave cu muniție specifică, modernizarea unor astfel de aeronave, precum și desfășurarea focoaselor nucleare pe teritoriul Belarus, fără transferul controlului asupra acestora către Minsk, precum și accesul la tehnologia adecvată, nu contrazic în niciun fel prevederile articolelor I și II din TNP”, a răspuns Ministerul de Externe la întrebarea despre reacția exagerată a unor state la un anunţ cu privire la perspectivele desfășurării armelor nucleare tactice rusești în Republica Belarus.
Ministerul de Externe din Belarus a subliniat că o astfel de practică ‘nu reprezintă o noutate în domeniul cooperării militare între puterile non-nucleare și nucleare’. ‘NATO a recurs de mult la practica ‘misiunilor nucleare comune’, aeronavele țărilor – membrii Alianței sunt certificate pentru zboruri cu arme nucleare, personalul de zbor este pregătit pentru astfel de ‘misiuni’, se desfășoară şi exerciții. Peste 150 de unităţi tactice sunt depozitate pe teritoriul ţărilor europene – membre NATO. Arme nucleare americane, peste 250 de avioane au fost pregătite pentru eventuala lor utilizare”, a reamintit Ministerul de Externe din Belarus. Ministerul de Externe din Belarus a declarat că republica este forțată să răspundă la consolidarea capacităților NATO din țările vecine. ‘Măsurile coercitive unilaterale în politică și economie sunt însoțite de acumularea potențialului militar pe teritoriul țărilor vecine – membre NATO aflate în imediata apropiere a granițelor noastre. Având în vedere aceste circumstanțe și preocupările și riscurile legitime în domeniul securității naționale care decurg din acestea, Belarus întreprinde acțiuni de răspuns forțat pentru a-și consolida propria capacitate de securitate și apărare”, a specificat ministerul. Ministerul de Externe din Belarus a remarcat că acțiunile Occidentului sunt considerate ”interferențe directe și grosolane în afacerile interne ale unui stat independent, care vizează schimbarea cursului geopolitic și schimbarea sistemului politic intern al Belarus”. Ministerul belarus de Externe a subliniat că acest fapt ”contrazice direct obligațiile asumate de semnatarii individuali ai Memorandumului privind garanțiile de securitate în legătură cu aderarea Republicii Belarus la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”. Ministerul de Externe din Belarus consideră că practic cursa înarmărilor ar trebui înlocuită cu un dialog privind securitatea globală. ”Partea belarusă este convinsă că retorica confruntaţională și spirala în curs de desfășurare a cursei înarmărilor ar trebui înlocuite cu un dialog constructiv și respectuos reciproc, menit să consolideze arhitectura securității globale și regionale, mecanismele multilaterale de dezarmare, neproliferare și controlul armelor, inclusiv în sfera nucleară”, a conchis ministerul belarus.