Banca Mondială reia investiţiile pentru Moldova. 45 de milioane de milioane de dolari vor fi acordate ţării noastre

După 2 ani de când a îngheţat investiţiile pentru Moldova, Banca Mondială le reia. 45 de milioane de dolari vor fi acordate ţării noastre cu titlul de susţinere bugetară. Banii vin să încurajeze mediul de afaceri ca să sporească investiţiile în ţara noastră şi să creeze noi locuri de muncă.

Operaţiunea pentru Politici de Dezvoltare presupune acordarea unui suport bugetar ce va fi utilizat pentru implementarea reformelor structurale privind facilitarea şi transparentizarea activităţii mediului de afaceri, asigurarea stabilităţii sectorului financiar, eficientizarea managementului investiţiilor publice, inclusiv prin asigurarea acordării subvenţiilor în agricultură într-un mod eficient şi echitabil. De asemenea, banii urmează să fie utilizaţi pentru dezvoltarea programelor de asistență socială din Republica Moldova.

Decizia a fost aprobată de Banca Mondială după o serie de acţiuni întreprinse de Guvern şi Banca Naţională în vederea combaterii fraudelor din sectorului bancar. Printre acestea se regăsesc retragerea licenţei Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, efectuarea auditurilor privind activitatea celorlalte bănci din ţara noastră, precum și întreprinderea unor măsuri de consolidare a reglementării și supravegherii bancare.

Suportul financiar acordat este o continuare a Primei Operațiuni pentru Politici de Dezvoltare, aprobată în martie 2014, şi face parte din Strategia de parteneriat de țară pentru Moldova pentru anii 2014-2017. Totodată, sprijinul oferit susţine realizarea acţiunilor Strategiei naţionale de dezvoltare „Moldova 2020”.

Moldova a devenit membră a grupului Băncii Mondiale în 1992 şi a beneficiat deja de peste 1 miliard de dolari SUA alocaţi pentru implementarea a peste 60 de proiecte.