Autoritățile din Transnistria ar fi cerut Rusiei să mărească numărul de „pacificatori” din cauza creșterii riscurilor de securitate, scrie agenția de presă rusă RIA Novosti.

Potrivit sursei citate, cererea celor din stânga Nistrului „ar fi una justificată având în vedere riscurile de securitate în creștere”, a spus pentru presa rusă Leonid Manakov, reprezentantul transnistrean în Rusia.

El a adăugat că mărirea numărului de „pacificatori” ruși ar fi posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în cazul provocărilor și amenințărilor teroriste.

„Transnistria a solicitat în repetate rânduri creșterea numărului de pacificatori ruși, inclusiv prin recrutarea de militari din rândul cetățenilor ruși cu reședința permanentă în Transnistria”, a spus Manakov, citat de RIA.

La începutul săptămânii trecute, șeful așa-numitei diplomații de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a cerut ca Rusia să își intensifice acțiunile de securitate în Transnistria. Într-un interviu acordat presei ruse, oficialul separatist a lăsat de înțeles că, dacă acordul din 1992 va fi denunțat de Chișinău, administrația regiunii vrea ca pacificatorii trimiși de Moscova să își exercite în continuare activitatea.

Oficialul rus a mai punctat că Tiraspolul nu amenință pe nimeni. El susține că regiunea este supusă presiunilor din exterior și că în regiune se vor „instrumente politice și diplomatice”, pentru a menține pacea.

sursa