În perioada anilor 2020-2024, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere considerabilă a cazurilor de tulburări de hiperactivitate sau autism la copii. Doar în anul de studii 2023-2024, au fost înregistrați 10.413 elevi cu cerințe educaționale speciale și dizabilități, iar la sfârșitul anului 2024, sub supravegherea medicilor se aflau 1.684 de copii diagnosticați cu autism. Datele au fost prezentate de Cezara Dilevschi, psihoterapeut, membru al Blocului Alternativa, în cadrul unei conferințe de presă.
Cezara Dilevschi a explicat că aceste categorii de copii sunt printre cei mai vulnerabili membri ai societății, confruntându-se cu multiple bariere și probleme la accesarea serviciilor de diagnostic, terapie și educație.
”Blocul Alternativa nu ignoră suferința tăcută a miilor de copii și a familiilor lor. Noi ne propunem dezvoltarea unui cadru național multisectorial, bine definit, pentru minorii care suferă de tulburări cu spectru autist și tulburările hiperkinetică. Blocul Alternativa își propune crearea centrelor Regionale de Diagnostic, care să dispună de specialiști autorizați, pentru diagnosticarea și tratamentul timpuriu al acestor tulburări. Azi, din păcate, tratamentul se face contraplată, din buzunarul părinților, iar familiile cu venituri reduse nu își pot permite aceste tratamente costisitoare. Pentru a exclude povara financiară, Programul nostru prevede subvenționarea, inclusiv din fondurile asigurării obligatorii medicale”, a declarat Cezara Dilevschi.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI