Premierul Anthony Albanese a anunțat joi, 15 iunie, că guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei în apropierea sediului Parlamentului din Canberra, invocând un risc de securitate națională, informează Agerpres.

„Guvernul a primit sfaturi de securitate foarte clare cu privire la riscul prezentat de o nouă prezență a Rusiei atât de aproape de parlament”, a declarat premierul Albanese reporterilor.

Rusia are închiriat în prezent un teren lângă Parlamentul Australiei din Canberra. Guvernul a încercat deja, fără succes, să anuleze acest contract de închiriere, semnat în 2008.

Premierul Anthony Albanese a anunțat că, după ce a explorat în zadar toate căile legale posibile, vor fi votate noi legi de către Parlament pentru a bloca construcția ambasadei Rusiei pe acest teren.”Acționăm rapid pentru a ne asigura că locul închiriat nu devine o prezență diplomatică oficială”, a spus șeful guvernului australian.

În opinia ministrul australian de interne, Clare O’Neil, noua ambasadă pe care Rusia dorește să o construiască constituie o amenințare evidentă la adresa securității naționale a țării. “Principala problemă a planului pentru o a doua ambasadă a Rusiei în Canberra este amplasarea acesteia”, a spus ea.”Locul este direct adiacent clădirii Parlamentului”.

Actuala ambasadă a Rusiei se află în cartierul Griffith din sudul orașului.