Au trecut 16 zile de când o balenă orca își cară după ea peste tot puiul mort, iar cercetătorii de la Soundwatch research au sunt acum îngrijorați că acest comportament i-ar putea afecta sănătate, în condițiile în care puiul de balenă a început să se descompună, relatează SubiectulZilei cu trimitere la ABC News.

„Suntem îngrijorați pentru că este mai preocupată să își care puiul decât să se hrănească”, spune Taylor Shedd, unul dintre cercetători.

Balena, denumită J35, călătorește înconjurată de familia sa și încă își mai cară puiul mort după ea.

„Puiul de balenă este în mod evident în stare de descompunere și începe să își piardă forma rigidă”, a declarat Taylor Shedd la finalul săptămânii trecute.

Puiul de balenă a supraviețuit doar o jumătate de oră după naștere. El este primul pui de balenă ucigașă din ultimii trei ani care se naște în zonă. Din cauza lipsei hranei, balenele ucigașe nu mai pot naște pui sănătoși.

Prima dată, balena și puiul ei au fost văzuți în urmă cu o săptămână, în apele de pe coasta Victoriei, tot în British Columbia.

Shedd spune că balena își împinge puiul cu nasul, cu capul sau uneori îl cară în gură.

„A călătorit în fiecare zi. Este incredibil de trist. Nu vreau să îmi imaginez prin ce trece de îl cară după ea de atât de mult timp. Este oribil să se întâmple asta”, a mai declarat Taylor Shedd.

Oamenii de știință spun că balenele orca își jelesc puii morți deoarece au o legătură extrem de puternică cu aceștia, încă de când îi nasc. „Este un proces de jelire ce vedem. Știm că aceste balene sunt ființe foarte sociabile și au emoții puternice. Un pui de balenă nu se îndepărtează niciodată de mama lui”, adaugă Shedd.