Numărul persoanelor care au murit în urma atacului rusesc cu dronă lansat sâmbătă asupra unui bloc din Odesa a ajuns la 12, între care cinci copii, s-a anunțat după ce echipele de salvare au finalizat operațiunile de căutare.

Forțele rusești au lansat sâmbătă un val de atacuri cu drone asupra trei regiuni ucrainene, Odesa, Nikolaev și Harkov.

În Odesa, orașul-port de la Marea Neagră, a fost atacat un bloc de locuințe înalt, fiind raportate inițial două persoane decedate.

Pe măsură ce căutările au continuat, bilanțul a crescut și datele finale ale operațiunii arată că 12 persoane și-au pierdut viața, potrivit autorităților ucrainene.

Potrivit guvernatorului regional Oleh Kiper, din cele 12 victime, 5 sunt copii, fapt confirmat și de președintele Volomiri Zelenski.

„Trupurile copiilor au fost scoase din dărâmături. 12 persoane au fost raportate morți, inclusiv cinci copii. Cinci persoane au fost salvate. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, poliția, psihologii și responsabilii de utilități au fost toți la fața locului”, a spus liderul de la Kiev în discursul său de duminică seară.

Potrivit ministrului internelor, Ihor Klimenko, echipele de salvare au găsit corpurile unui copil și ale mamei lui unul lângă altul.

Anterior, Volodimir Zelenski declarase, potrivit Reuters, că decesele puteau fi evitate dacă Ucraina nu s-ar fi confruntat cu întârzieri de livrare a armamentului din străinătate.

El a făcut de altfel apel, duminică seară, la unitate în rândul partenerilor Kievului, astfel încât războiul Rusiei în Ucraina să devină unul „fără speranță”.

Pe de altă parte, președintele ucrainean, dar și ministrul de Interne, Ihor Klimenko, au anunțat că forțele rusești au atacat cu o bombă lansată din aer un bloc de locuințe din Kurahove, regiunea Donețk.

Două persoane au fost rănite în atac, a mai spus ministrul Internelor.

Atacurile din Odesa și Donețk reprezintă doar două din cele lansate de armata rusească în ultima săptămână, a subliniat președintele Volodimir Zelenski.

Forțele de salvare au căutat sub dărâmături sâmbătă și duminică, bilanțul indicând 12 persoane decedate în urma atacului cu dronă asupra blocului din Odesa.
Forțele de salvare au căutat sub dărâmături sâmbătă și duminică, bilanțul indicând 12 persoane decedate în urma atacului cu dronă asupra blocului din Odesa.

În total, numai de la începutul acestei săptămâni, forțele rusești au folosit deja aproape 400 de bombe aeriene ghidate, peste 50 de drone «Shahed» și peste 40 de rachete.

„Nicio țară din Europa nu ar fi putut rezista singură la o asemenea presiune și la un asemenea rău. Și de aceea este important să fim împreună acum – toți cei care prețuiesc viața și care nu doresc ca această teroare să ajungă la alte națiuni”, a transmis duminică seară președintele ucrainean.

Tot duminică, în Crimeea ocupată de Rusia au fost auzite explozii puternice în apropierea unui depozit de petrol, potrivit agenției AFP, care cita un canal local de știri pro-ucrainean.

sursa