Cetățenii care vor să obțină dreptul la ajutor de șomaj în baza legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, vor fi obligați să procure polița de asigurare medicală. Decizia a fost luată, miercuri, de Comisia pentru Situații Excepționale, transmite subiectulzilei.md.
Persoanele neasigurate care se întorc în țară pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, disponibil atât online, cât și la oficiile poștale sau terminalele de plată din țară. Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă a rămas la nivelul anilor 2014–2019, în cuantum de 4056 de lei.
Totodată, persoanele care au fost angajate oficial, dar și-au pierdut locul de muncă din cauza interdicțiilor impuse de starea de urgență, vor avea dreptul la ajutor de șomaj fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie indiferent de cât timp au lucrat.
Astfel, personale care au activat oficial minim 12 luni vor putea beneficia de 60-80% din salariul de bază, dar nu mai puțin de salariul minim garantat de 2775 de lei, fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie. Totodată, cetățenii care erau angajați până la instituirea stării de urgență, chiar dacă activau oficial în baza contractului de muncă de câteva zile sau luni, de asemenea, vor avea dreptul să solicite indemnizația de șomaj, fără obligativitatea de a procura prima medicală.