Tânărul milionar de la Președinție, Andrei Spînu, a abandonat instituția statului într-o perioadă de criză pentru a se lansa în campania electorală, alături de PAS. Despre aceasta secretarul general al Aparatului președintelui a anunțat pe Facebook.
“Începând de azi, am degrevat (concediu neplătit) din funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui. În perioada următoare, alături de colegii de la PAS, vom organiza o campanie electorală”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.
Amintim că Andrei Spînu este un tânăr milionar din țara noastră. Acesta și-a început cariera politică în echipa PLDM, condusă de Vlad Filat, iar la o anumită etapă a fost chiar unul dintre liderii formațiunii. După ce Maia Sandu și-a lansat propriul proiect politic, Spînu, ca și mulți alți membri PLDM, a aderat la PAS.
Andrei Spînu a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice, după ce s-a aflat că la vârsta sa de doar 34 de ani acesta a reușit să agonisească venituri de milioane, trei companii în offshore, casă de lux și mai multe terenuri de pământ.
Casa în care locuiește Spînu se află în Capitală și are o suprafață totală de 125 de metri pătrați. Chiar dacă secretarul Maiei Sandu a indicat că prețul imobilului este de 75 de mii de euro, agenții economici îl contrazic și spun că această casă ar costa de la 250 de mii de euro în sus.
Andrei Spînu mai are șapte conturi bancare în lei și euro și este proprietarul a trei terenuri agricole și un intravilan, care costă 450 de mii de lei (22 500 euro).
Jurnaliștii de investigație au constatat unele neconcordanțe în declarația de avere a lui Spînu: în 2018 acesta nu a indicat că ar avea un apartament, iar la sfârșitul lui 2019 Spînu a inclus în declarația de avere venit obținut din vânzarea unui apartament și a o debara. Din aceste tranzacții politicianul a obținut aproape 750 de mii de lei (37 500 euro).
Cele mai mari venituri însă, Andrei Spînu le are din cele trei companii offshore pe care le deține – două dintre acestea îi aparțin în totalitate. Companiile sunt înregistrate în Marea Britanie, SUA și China. Potrivit declarației de avere, în 2018 și 2019 Spînu a primit remunerare de la compania OneTwoStart Ltd din China aproape 6 milioane de lei, iar din Wupp Ltd, Marea Britanie, – 53 de mii de euro. Totodată, Spînu a indicat că este fondatorul și a companiei IP Acceleratorul de Inovatii si Antreprenoriat Dreamups din Chișinău.
Companiile lui Spînu au devenit motiv de investigație pentru RISE Moldova, care l-a numit pe “Secretarul offshore”. Jurnaliștii au scris și despre faptul că pe când era viceministru al Tineretului și Sportului, Spînu a fost și în incompatibilitate de funcție. S-a întâmplat la intersecția anilor 2015-2016, când, în paralel, a administrat activitatea unei firme din Hong Kong care, în ultimii ani, i-a adus circa 8 milioane de lei. În 2015, pentru că se afla în echipa lui Filat, Spînu a scăpat basma curată. Așa s-a întâmplat și în 2021, când Autoritatea Națională pentru Integritate, care se subordonează președintelui Maia Sandu, a refuzat să verifice proveniența banilor lui Spînu.
Dar astea nu sunt singurele abateri. După ce Maia Sandu a devenit președinte, aceasta l-a numit pe Spînu în funcția de șef de Aparat, fără ca să organizeze un concurs.