Gâlceava ridicată de câțiva concurenţi electorali cu privire la numărul secţiilor de vot din Rusia, reprezintă încă o verigă din lanţul minciunilor şi manipulărilor precum că se pregăteşte fraudarea alegerilor prezidenţiale. Este opinia expertului politic Andrei Ilașciuc expusă pentru Politics.Md.
Politologul a remarcat că în ultima perioadă asistăm la o campanie agresivă de înrădăcinare în conştiinţa cetăţeanului precum că dacă nu câștigă candidatul din opoziţie, atunci alegerile sunt fraudate. În acest context, Ilașciuc îsi pune o serie de întrebări.
“Alo! Dar cum rămâne cu articolul 38 al Constituţiei potrivit căruia toţi cetăţenii au dreptul la vot direct, egal şi liber exprimat (indiferent că îl exercită pe teritoriul Republicii Moldova, sau înafara lui)? Dar cu ce, cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul statelor din UE sunt mai egali în faţa legii în comparaţiei cu cei aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse? Dar dvs. stimaţi luptători pentru alegeri nefalsificate, aţi citit aliniatul 3 al articolului 31 din Codul electoral al Republicii Moldova (despre cum se formează secţiile de votare peste hotarele ţării) în întregime, sau v-aţi limitat doar la ce vă convine atunci când faceţi referire la ,,numărul suspect de mare de secţii de votare” din Rusia? Dar câți cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova se află pe teritoriul Rusiei aveţi idee? Dar cine vă împiedică să delegaţi reprezentanţii şi observatorii dvs. la acele secţii de votare pentru a monitoriza modalitatea de desfăşurare a alegerilor la faţa locului? Dar dvs. aveţi probe reale de falsificare sau tentative de falsificare a alegerilor prin intermediul acestor secţii de vot (aici mă refer nu la probe de genul aşa afirmă ,,societatea civilă”, ,,experţii”, etc.)? Atunci de ce nu le prezentaţi organelor competente spre exemplu CEC-ului care este condus de un reprezentant tot de-al vostru? Iar dacă nu aveţi încredere în acestea organe competente, de ce nu apelaţi direct la cetăţenii Republicii Moldova spre exemplu prin mijloacele mass-mediala la care aveţi acces nelimitat? Dar poate problema nu este în ,,falsificarea” scrutinului prin secţiile de vot din Rusia, dar anume în cetăţenii moldoveni care ar putea să voteze ,,greşit”, adică nu pentru dvs?” se întreabă retoric politologul.
Toate aceste isterii despre fraudarea alegerilor prezidențiale îi trezesc analistului politic un sentiment de ,,deja vu”.
“Va aduceţi aminte despre alegerile parlamentare din 2009, când membrii opoziției de atunci cu mai multe zile înainte şi după desfăşurarea scrutinului, alergau prin centrul Chişinăului şi protestau împotriva falsificării alegerilor? Ei cum, au fost falsificate atunci alegerile? Sper foarte mult că, moldovenii au învăţat lecţia anului 2009 şi nu au să mai calce pe aceiaşi greblă despre ,,alegeri falsificate” crezând unor manipulări şi afirmaţii fără probe”, conchide expertul.