Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din acest an este mai pasivă, dar cu multe surprize.
PAS și Maia Sandu au fost practic singurii care au dorit alegeri anticipate, ignorând criza economică, pandemică și mondială. Însă anume ei au fost cei mai nepregătiți pentru această campanie, dorind să obțină voturi din succesul Maiei Sandu de la alegerile prezidențiale. S-au grăbit enorm să provoace alegeri anticipate parlamentare, uitând de calitatea echipei și a campaniei, lucru ce poate influența semnificativ la opțiunea de vot.
La începutul campaniei PAS a obținut o lovitură de imagine din partea PACE, care a dezvăluit informații negative și penale despre unii membrii PAS regăsiți pe listele acestei formațiuni.
A doua lovitură a venit din partea partidelor de dreapta și unioniste, patru partide politice au învinuit PAS și Președintele de folosirea instituțiilor de stat în campania electorală și presiunea asupra acestor partide prin folosirea de doamna președinte a SIS.
A treia lovitură destul de serioasă cunoscută de experții politici a fost informația de finanțare a partidului PAS, care s-a declarat cinstit și curat, mai ales ce ține de finanțările din exterior.
Revista europeană cu sediul la Bruxelles, New Europe, publică un material dedicat alegerilor parlamentare din Moldova și finanțărilor frauduloase pe care instituțiile europene și statele occidentale le oferă generos Maiei Sandu și PAS-ului. Potrivit revistei, suma totală alocată de occidentali pe diverse căi Moldovei, ajunge la 56 milioane de euro.
Faptul că nu există campanie electorală fără trei resurse principale (bani, timp, oameni) este știut de fiecare student al facultății de politologie. Problema este că PAS permanent încerca să rămână curat la acest capitol și încerca insistent să convingă pe toți că există excepții. Cum s-a demonstrat, excepții nu există. Mai mult, au fost afectați și toți cei care în ultima perioadă își făceau campanie pe subiectul voturilor din diasporă.
Articolul publicat de New Europe descrie și mecanismele prin care este ”mobilizată” diaspora din Vest – care este folosită în scopuri politice în favoarea unui singur concurent. Mai mult ca atât, acest lucru afectează imaginea țării, faptul că statul nu poate controla desfășurarea alegerilor peste hotare, fapt ce pune sub semnul întrebării calitatea alegerilor și procesului democratic.
Aduc aminte că o astfel de greșeală mai nu a dus la o revoluție violentă în SUA. Și doar datorită armatei de pe străzile Washingtonului, Baiden a reușit să oprească violența și haosul provocat de neglijența proceselor democratice.
PAS, în toate campaniile sale învinuia cetățenii din Transnistria pentru venirea organizată la secțiile de vot, blocând chiar accesul acestora în secțiile de vot. Însă investigația arată ca partidul Președintelui folosește aceleași metode, iar problema cea mai mare este nu doar de suma alocată direct partidului, dar finanțarea din exterior a acestui partid, lucru care de fapt este interzis în Republica Moldova.
Dacă în scurt timp organele competente și CEC nu se vor implica în investigarea acestui caz, va fi creat un precedent periculos pentru Republica Moldova, iar alegerile anticipate nu că vor stopa criza politică, dar chiar o vor agrava: și criza politică, și procesele democratice, și imaginea Republicii Moldova ca un stat independent și neutru.
Autor: Ian Lisnevschi