Protestul din fața clădirii Guvernului, desfășurat de un grup de veterani, a stârnit reacții amestecate în rândul comentatorilor politici. Într-un material realizat de Politics.MD analiștii spun că partidele proeuropene, împreună cu Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, ar vrea să răstoarne guvernul Chicu și să forțeze anticipatele. Totodată, ei nu exclud și varianta unor acțiuni ce sunt generate pentru a știrbi din imaginea opoziției de dreapta.

Analistul politic Corneliu Ciurea a remarcat că nimeni nu crede în sinceritatea demersului revendicativ al combatanților, el fiind văzut drept un pretext pentru promovarea unor interese politice camuflate.

„Toate solicitările economice ale protestatarilor sunt percepute doar ca un decor necesar pe fundalul căruia sunt vociferate adevăratele rațiuni ale protestului – cele politice. În cazul protestului de astăzi este clar că se dorește înlăturarea cu orice preț a socialiștilor” conchide expertul.

Expertul intuiește că opoziția moldovenească va încerca să utilizeze toate mijloacele pentru a nu permite o nouă victorie a lui Dodon la prezidențiale. „Acțiunile de protest vor deveni din ce în ce mai incisive și spargerea unei simple uși ale clădirii Guvernului poate fi văzută doar ca un semnal de atenționare cu privire la viitoarele escaladări”.

În aceeași ordine de idei, Marinela Sandu, membra IPEO opinează că protestul ”spontan” de la Guvern este o capcană a opoziției care are scopul să lovească în imaginea partidelor proeuropene, iar despre protestul din fața Guvernului s-a știut încă de săptămâna trecută.

„Despre acțiunile întreprinse astăzi la Guvern s-a scris într-o publicație din SUA, unde s-a menționat și faptul că protestul ar fi susținut de Șor și Plahotniuc. Același lucru îl confirmă și surse din cadrul Serviciului de Informare și Securitate, care spun că protestul din fața Guvernului ar fi fost organizat și sponsorizat de către Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc”, a spus Marinela Sandu.

Reprezentanta IPRE mai adaugă că, conform surselor, în realizarea acestui pseudo-protest au fost folosite persoane din anturajul grupului ProMoldova.

La rândul său, comentatorul politic Victor Nichituș a remarcat că protestul spontan al veteranilor războiului de pe Nistru are mai mult un caracter politic. Potrivit lui, de mai multe ori în istoria contemporană a Republicii Moldova revendicările veteranilor au fost folosite politic în încercarea de a pune presiune pe instituția guvernamentală

„Încărcătura politică este dată atât de lozincile care cer demisia guvernului și alegeri anticipate ceea ce crează o legătură directă între acești protestatari și doleanțele politice ale Partidului Acțiune și Solidaritate și îndemnurile repetate și publice ale Maiei Sandu la proteste pentru demiterea Cabinetului de Miniștri” declară Nichituș.

Politics.MD aminteşte că protestatarii sunt veterani ai războiului din 1992, care scandează lozinci împotriva guvernului și președintelui. Aceștia solicită mărirea indemnizațiilor de veteran, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării, demisia prim ministrului Ion Chicu și a președintelui Igor Dodon.