Analiștii politici de la Chișinău au comentat pentru Politics.MD imaginile video promovate de deputații PAS, în care lidera unui partid german (CDU) își exprimă sprijinul pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale. Potrivit lor, Maia Sandu lasă impresia că face tot posibilul să fie exclusă din cursa electorală, ori sfidează legea dând dovadă de aroganță politică.
Comentatorul politic Corneliu Ciurea susține că Maia Sandu și colegii ei de partid au o atitudine iresponsabilă față de rigorile unei campanii electorale stabilite de lege și sfidează regulile de joc, considerând că Europa le va ierta toate abaterile.
„Recenta promovare de către unii deputați PAS a mesajelor de susținere a unui partid german (CDU) pentru Maia Sandu, arată că lidera PAS este sigură că se bucură de protecție garantata și nu poate fi atinsă. Această aroganță e regretabilă și probează lipsa ei de scrupule în materie de competiție politică. Drept confirmare poate servi și perioada de precampanie pe parcursul căreia PAS distribuia materiale propagandistice, ignorînd astfel prevederile legii. În aceste condiții, Maia Sandu riscă s-o pățească rău pentru că CEC are dreptul să aplice sancțiuni în condițiile unei repetate sfidări a legii”, spune expertul.
De aceeași părere este și politologul Ian Lisnevschi, care spune că acțiunile Maiei Sandu sunt orientate spre a fi exclusă din cursa electorală. El menționează că aceste tehnologii politice au fost folosite de PAS începând de la colectarea semnăturilor și până la încălcarea codului electoral, metode care pun în impas guvernarea, subliniază expertul.
„Aceste metode sunt folosite permanent în campanie pentru a provoca unele capcane pentru guvernare, pentru că ea va fi într-o dilemă dintre respectarea legii și tehnologiile politice pe care să le aplice. Evident că astfel de politicieni trebuie să fie taxați pentru a respecta legea, pe de altă parte, ca să nu permită implementarea strategiei, astfel de acțiuni a opoziției de a duce situația până la radical, guvernarea trebuie să impună o proprie strategie opoziției.
CEC va trebuie să decidă pe ce cale totuși să meargă: juridică – să respecte legea, sau calea jocului politic – să închidă uneori ochii la astfel de povocări și să limiteze cumva aceste tehnologii, care sunt o încalcare a legii”, concide Lisnevschi.
Iar politologul Andrei Ilașciuc spune că de acum încolo va fi interesant de urmărit acțiunile ambasadorului Germaniei în Republica Moldova.
„O cetățeancă străină, care pretinde să devină cancelar al Germaniei se implică direct, nerușinos în campania electorală din Republica Moldova. Pentru asta trebuie de chemat Ambasadorul Germaniei, întrebat, să dea explicații”, a menționat Ilașciuc.