Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, vede decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 30 octombrie, ce prevede suspendarea licențelor de emisie a șase posturi TV din Moldova, „destul de concisă”. Acesta spune că la baza luării deciziei au fost invocate „motive de securitate națională”.

În timpul unor declarații de presă, ambasadorul UE în Republica Moldova a menționat că decizia cu privire la televiziuni „este o situație destul de similară cu situația de anul trecut, atunci când șase canale TV au fost suspendate”.

„Deci, elementul principal este similar pentru noi. (…) În primul rând, și cel mai important, este un element important al democrației conform căruia mass-media poate opera liber. În același timp pot exista anumite restricții care să fie impuse asupra activității lor, care să fie necesare într-o societate democratică”, a comunicat diplomatul.

De asemenea, acesta spune că vede decizia respectivă destul de „concisă” și, respectiv, în prezent se analizează mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată și în ce măsură a avut loc implicarea Consiliului Audiovizualului și dacă au fost amenzi/avertizări pentru aceste canale anterior, legate de activitatea lor, și la fel care sunt motivele de securitate națională care au fost invocate la luarea acestei decizii.

„Evident cu înțelegerea foarte clară a faptului că probabil vor fi anumite informații care nu vor fi făcute publice”, a conchis Jānis Mažeiks.

Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă, directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că șase posturi TV urmează să fie închise pentru că ar promova interesele Federației Ruse în R. Moldova.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție și a spus că Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licențele a șase posturi TV din R. Moldova.

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a publicat lista portalurilor informaționale blocate pe perioada stării de urgență pentru răspândirea informațiilor false.

Totodată, în presă au apărut informații precum că televiziunile oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc ar fi lucrat în ultima perioadă în tandem.

La data de 1 noiembrie, candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al Capitalei, Adrian Albu, a venit cu o declarație în care menționează că directorul SIS riscă dosar penal pentru interzicerea a încă șase posturi de televiziune și blocarea a zeci de portaluri de știri din Republica Moldova.

sursa