Ales Bialiatski, fondatorul Centrului pentru Drepturile Omului „Viasna” și fost vice-președinte al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2022.
Activistul în vârstă de 60 de ani, a mai fost nominalizat pentru același premiu în 2006, 2007 și 2012.
Fondatorul organizației a fost închis pe 14 iulie 2021, iar pe 6 octombrie 2021, Tribunalul Orașului Minsk a audiat recursul lui Ales Bialiatski împotriva prelungirii arestării sale preventive. Judecătorul Yauhen Khatkevich a respins plângerea.
Ales Bialiatski, acuzat de evaziune fiscală
În timpul audierii, tribunalul a dezvăluit că Ales Bialiatski a fost acuzat de evaziune fiscală, infracțiune care prevede până la șapte ani de închisoare. Anterior, autoritățile au transmis că activistul a fost acuzat și de alte fapte penale.
Profimedia
Pe 28 ianuarie 2022, Tribunalul Districtual Partyzanski din Minsk a examinat un alt recurs împotriva prelungirii arestării sale preventive. Audierea a avut loc cu ușile închise. În cele din urmă, judecătoarea Natallia Dziadkova a respins plângerea.
Pe 26 septembrie 2022, acuzațiile de evaziune fiscală la adresa lui Ales Bialiatski și a altor membri „Viasna” au fost abandonate.
Activistul a fost acuzat și de contrabandă
Cu toate acestea, activistul nu a fost eliberat din arest, fiind acuzat, alături de alți doi membri – Uladzimir Labkovicj și Valiantsin Stefanovich – de contrabandă prin „trimiterea ilegală de numerar peste granița vamală a Uniunii Economice Euroasiatice în cantități mari, de către un grup organizat”, dar și de „finanțarea activităților grupului încălcând grav ordinea publică”.
Cei trei deținuți riscă de la șapte până la 12 de de închisoare.
Ales Bialiatski a mai fost reținut și în trecut. Pe 4 august 2011 a fost arestat după ce Lituania și Polonia au transmis autorităților din Belarus datele privind conturile bancare de pe teritoriul lor. Bialiatski a fost acuzat de ascunderea veniturilor.
Profimedia
Ales Bialiatski, recunoscut internațional drep deținut politic
Pe 24 noimebrie 2011, el a fost condamnat de Tribunalul Districtual Piersamajski din Minsk la 4,5 ani de închisoare, iar bunurile i-au fost confiscate. Acesta a pledat nevinovat, afirmând că toți banii din conturi au fost folosiți pentru activități legate de drepturile omului.
Țările Uniunii Europene, SUA și organizațiile internaționale pentru drepturile omului l-au recunoscut drept prizonier politic, iar despre condamnarea lui a spus că este motivată politic. Activistul a fost eliberat atunci prin grațiere generală.
sursa: stirileprotv.ro