Conflictele s-au extins în două dintre cele mai importante regiuni strategice din lume, care necesită atenția Statelor Unite – în cazul în care China se decide să lanseze un atac împotriva Taiwanului, situația ar putea degenera foarte repede într-un război global pe trei fronturi pentru care SUA și țările aliate nu sunt pregătite.
Timpul se scurge și, cu toate că SUA mai are la dispoziție opțiuni prin care să își întărească poziția, este nevoie de eforturi serioase și compromisuri inevitabile.

A venit timpul ca Statele Unite să se mobilizeze de grabă, împreună cu aliații lor, pentru ceea ce ar putea deveni criza mondială a vremurilor noastre, scrie A. Wess Mitchell, fost secretar de stat adjunct pentru Europa și Eurasia în timpul administrației Trump, care în prezent lucrează pentru centrul de cercetare Marathon Initiative.

În timp ce Rusia se pregătește pentru un război lung în Ucraina și după ce în Levant s-a deschis un nou front de luptă, China va fi din ce în ce mai tentată să profite de situație și să invadeze Taiwanul.

Deja, Beijingul a început să testeze reacția Washingtonului în Asia de Est, știind prea bine că Statelor Unite le-ar fi foarte greu să gestioneze o a treia criză geopolitică. Dacă ar izbucni un război în regiune, America ar descoperi că există mai multe obstacole pe care trebuie să le depășească. Unul dintre ele este geografia: în ziua de azi, armata americană nu este pregătită să lupte împotriva a două puteri rivale majore în același timp.

În cazul unui atac al Chinei împotriva Taiwanului, americanilor le-ar fi foarte greu să respingă atacul și, în același timp, să continue să sprijine Ucraina și Israel.

Motivul nu este pentru că SUA ar fi în declin, ci pentru că, spre deosebire de armata americană, care trebuie să fie puternică în toate cele trei locuri, fiecare din adversarii săi – China, Rusia și Iran – trebuie să fie puternic doar în propria sa regiune pentru a-și îndeplini obiectivele. Cel mai rău caz este cel al unui război intens care se poartă în cel puțin trei teatre de operații îndepărtate de către o armată americană mult prea răspândită, susținută de aliați slab echipați, care nu se pot apăra singuri împotriva unor puteri industriale ce dețin resursele, determinarea și cruzimea necesare pentru a susține un conflict de lungă durată.

Pentru a purta un astfel de război, americanii și aliații lor ar trebui să dea dovadă de o unitate națională, mobilizare de resurse și spirit de sacrificiu cum nu s-au mai văzut de multe generații. SUA au fost devansate de adversari la unele capitole America a mai purtat războaie pe mai multe fronturi în trecut, dar de fiecare dată a dispus de o capacitate de producție mult superioară inamicilor săi. Acum, nu mai este cazul.

Marina militară chineză a depășit-o deja pe cea a Statelor Unite din punct de vedere al numărului de nave pe care le are în dotare și continuă să crească cu echivalentul întregii forțe militare navale a Franței (în jur de 130 de nave) la fiecare patru ani.

În comparație, marina militară americană a anunțat că va adăuga 75 de nave în următorii 10 ani. Un alt dezavantaj îl reprezintă banii. În conflictele din trecut, Washington putea cu mare ușurință să cheltuie mult peste adversarii săi.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, raportul dintre datorii și PIB aproape că s-a dublat, de la 61% din PIB la 113%. Astăzi, SUA ar intra în conflict cu o datorie ce depășește deja 100% din PIB.

sursa