Guvernul va veni cu un plan de măsuri pentru diminuarea efectelor secetei asupra sectorului agricol. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu cu ministrul Agriculturii și un grup de cercetători și producători agricoli.

Măsurile de diminuare a impactului secetei asupra agriculturii vor fi elaborate în baza unei evaluări pe care o desfășoară în prezent în teritoriu specialiștii Ministerului Agriculturii. Ministrul Ion Perju a calificat situația drept una fără precedent. Potrivit acestuia, seceta din acest an va afecta o mare parte a sectorului agricol din țară.

Directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecția”, Boris Boincean, a adăugat că seceta este precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă. În consecință au fost deja afectate multe culturi agricole.

Fermierii care au participat la discuția cu premierul au solicitat sprijin din partea statului, în special în procesul de asigurare și creditare a agricultorilor.

Ion Chicu a menționat că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. Premierul a dat asigurări că vor fi examinate și posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. În prezent, Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură.