Fermierii au anunțat că vor ieși mâine, 30 august, în stradă pentru a protesta.

Protestul se va desfășura începând cu orele 11:00, la Ministerul Agriculturii și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.

„Reiterăm că protestul este legat de ultimul abuz din partea AIPA, care a cerut ilegal prezentarea pentru depunerea dosarelor la compensații și motorină unor documentelor suplimentare în număr impunător, care nu sunt prevăzute de Regulamentele privind acordare a ajutorului agricultorilor, afectați de multiple crize. Prezentarea acestor documentelor ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales în situația când sunt în toi lucrările agricole.

Totodată, remarcăm aplicarea dublelor standarde din partea Agenției și Ministerului. Recent a fost aprobat un Regulament privind restituirea accizelor producătorilor agricoli, care la fel prevede ca solicitanții trebuie să dețină în proprietate sau folosință terenuri agricole, pentru care se alocă subvenții. Legalitatea deținerii acestor terenuri a fost verificată în baza certificatului, eliberat de primăria, fără indicarea numerelor cadastrale.

Asociația Forța Fermierilor are toate motivele să suspecteze că schimbarea regulilor jocului în timpul jocului, inițiată de AIPA contrar legii, este o acțiunea intenționată în contextul ultimelor declarații iresponsabile ale ministrului agriculturii în privința rolului culturilor cerealiere în agricultura Republicii Moldova”, se arată în mesajul agricultorilor.