Agricultorii din Republica Moldova pot aplica la mai multe programe și politici de susținere a domeniului promovate de Guvern. Programul de subvenționare a producătorilor agricoli și numeroasele proiecte ale partenerilor de dezvoltare implementate pe parcursul ultimilor 10 ani au contribuit semnificativ la dezvoltarea agriculturii.
Astfel, producătorii agricoli beneficiază astăzi de mai multe facilități. Printre acestea: scutirea de TVA la procurarea tehnici agricole; 25% subvenție din partea statului la procurarea tehnicii agricole; 50% din investiții la procurarea sistemelor de irigare, inclusiv construcția de bazine, sisteme antigrindină, pentru protejarea plantațiilor de vii, livezi de căderile de grindină.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat decizia de a acoperi din bugetul de stat 70% din prima de asigurare în agricultură, față de 50 % cât a fost.
Începând cu anul 2010, statul subvenționează până la 100% dobânzile la creditele utilizate în agricultură.
Totodată, anul acesta pentru finanțarea serviciului antigrindină în buget au fost prevăzute peste 100 de milioane de lei.
Anual, din bugetul statului pentru susținerea agricultorilor sunt alocate în jur de un miliard de lei.
Premierul Ion Chicu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul va aloca suplimentar circa 300 de milioane de lei agricultorilor pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale. Din suma totală, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 – din Fondul de Intervenții a Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, Guvernul va acoperi 1080 de lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 de lei, orz – 1020 de lei, rapiță – 1400 de lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.