Guvernul a aprobat un regulament care stabilește organismele și mecanismele responsabile pentru sarcinile legate de certificare, supraveghere și aplicare a normelor în cazul furnizorilor de servicii de navigație aeriană.

Astfel, prestarea serviciilor de navigație aeriană se va efectua în condiții de maximă securitate și la cele mai înalte standarde de calitate, precizează bani.md.

Proiectul hotărârii de Guvern prevede ajustarea cadrului normativ și juridic național la standardele UE în ceea ce privește certificarea și supravegherea organismelor de reglementare a traficului aerian și a furnizorilor de servicii de navigație aeriană.

În prezent, taxele de aeroport din Chișinău pentru fiecare pasager sunt de 25 de euro, inclusiv o taxă de 9 euro, care a fost un subiect de dispută și o condiție pentru venirea companiilor bugetare în Republica Moldova.

Taxele aeroportuare ridicate împiedică intrarea în Republica Moldova a operatorilor low-cost din UE. În țările vecine, operatorii low-cost operează zboruri către diverse destinații la prețuri cuprinse între 15 și 30 de euro. RyanAir a avut mai multe încercări de a intra în Republica Moldova, dar a refuzat din cauza taxelor ridicate.

La 23 noiembrie, aeroportul din Chișinău a fost preluat de stat în baza unei decizii a Curții de Apel, care este executorie.

sursa