Acțiunile băncilor europene și asiatice au scăzut puternic luni, chiar dacă autoritățile de la Washington au garantat depozitele clienților de la banca Silicon Valley Bank. Măsura anunțată de SUA nu a reușit să asigure investitorii că băncile rămân solide din punct de vedere financiar.

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 4,3%, după ce vineri a înregistrat un declin de 3,78%, fiind astfel pe cale să înregistreze cea mai mare scădere pe două zile din februarie 2022, de la începutul războiului în Ucraina, scrie Biziday.

Acțiunile băncii germane Commerzbank au scăzut cu circa 12%, iar cele ale Credit Suisse Group cu aproape 11%. Scăderi înregistrează și acțiunile băncilor din Marea Britanie, Italia și Spania.

Bursa americană a deschis pe roșu, pe măsură ce investitorii analizau planurile administrației federale de a garanta banii deponenților la banca Silicon Valley Bank. Toți principalii indici americani erau pe minus. Dow cu 0,8%, S&P 500 înregistra o scădere de 1,1%, iar Nasqad cu 0,9%.

Acțiunile JPMorgan Chase au scăzut cu 2%, iar cele ale Citigroup cu 3,4%. Băncile regionale au înregistrat unele dintre cele mai mari scăderi de pe piață. First Republic Bank a scăzut cu peste 65%, Western Alliance Bancorp cu 73%, iar PacWest Bancorp cu 35,5%.

„Există un sentiment de contagiune și acolo unde vedem o reevaluare în jurul valorii financiare, aceasta duce la o reevaluare pe toate piețele”, a declarat Mark Dowding, director de investiții, BlueBay Asset Management din Londra, care a precizat că nu crede că problemele care afectează băncile americane se vor manifesta și cele europene.

Astăzi, președintele american Joe Biden a susținut o scurtă declarație de presă în care a anunțat că ”toţi clienţii care au avut depozite la aceste bănci pot sta liniştiţi, vor avea acces la banii lor. Nu vor exista pierderi”. Biden a asigurat că ”sistemul bancar este în siguranță”.

sursa