Debutul ședinței de Guvern din 19 februarie a fost cu scântei. Premierul Ion Chicu a anunțat că Republica Moldova trebuie să achite 70 de milioane de lei, după ce, în 2011, a pierdut un caz la CEDO.

“După ce au trecut opt ani de la condamnare, Curtea ne-a remis contul de plată. Condamnarea din 2011 a venit ca urmare a unor decizii luate de unii, îmbrăcați în mantie de judecători: Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru și Svetoslav Moldovanu.

Acești indivizi, contrar Constituției, au revizuit o încheiere finală a CSJ, din 2004, în privința unui conflict între companii private, printre care și Complexul Comercial Gemenii. Acum, Guvernul trebuie să găsească 70 de mln de lei din Bugetul – 2020 ca să-i achite”, a declarat Ion Chicu.

Șeful Executivului i-a cerut ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuță, să rectifice Bugetul pentru 2020, reducând finanțarea pentru sistemul judecătoresc cu 70 mln lei. Totodată, Chicu i-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să pregătească o adresarea la Procuratura Generală, privind inițierea urmării penale a persoanelor, care au prejudiciat bugetul de stat.

Chicu nu s-a oprit aici. Premierul a mai cerut să fie publicate informațiile despre toate cazurile, în care Republica Moldova a pierdut la CEDO cu numele judecătorilor și a altor persoane vinovate.

“Dle Pușcuță, rog să inițiați, conform legii, procedura de estimare a veniturilor judecătorilor, care au emis decizii, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

ANI să verifice integritatea și posibile conflicte de interese în privința judecătorilor, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO”, a mai adăugat Chicu. 

Precizăm că Republica Moldova este obligată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului să plătească despăgubiri în cazul „Gemenii” și să asigure restituirea clădirii foștilor proprietari până pe 18 mai 2020. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro.