Un nou document strategic pentru Chișinău este acum în atenția autorităților municipale. Joi, 16 februarie, a fost organizat un atelier privind inițierea procesului de dezvoltare a Strategiei de reziliență a municipiului Chișinău. În document se regăsesc practici și abordări de reducere a riscurilor de dezastre.
La eveniment au participat experți ai organizațiilor internaționale din cadrul Oficiului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastru (UNDRR), viceprimari ai capitalei, consilieri municipali, șefi ai subdiviziunilor Primăriei, directori de spitale și reprezentanți ai sectorului privat.
”În cadrul ședinței a fost prezentat raportul de evaluare a rezistenței la dezastre, care poate fi găsit pe pagina www.undrr.org şi cel al rezilienței sistemului de sănătate publică din mun. Chișinău. De asemenea, au fost expuse principalele provocări de reziliență și au fost trasate acțiuni pentru a asigura reziliența urbană. Municipiul Chișinău este prima localitate din Republica Moldova care s-a alăturat inițiativei emblematice a Oficiului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastru (UNDRR) – Îmbunătățirea Rezilienței Urbane (Making Cities Resilient 2030)”, a declarat Ion Ceban.
Amintim că, în calitate de membru al acestei inițiative globale din 2020, municipiul Chișinău a realizat evaluarea rezistenței la riscurile de dezastre, inclusiv reziliența sistemului de sănătate publică. În urma acestor evaluări, au fost identificată o serie de provocări cu care se confruntă municipiul și au fost propuse recomandări pentru îmbunătățirea rezilienței urbane.
”Sunt sigur că elaborarea acestui document este un pas important pentru oraș, iar activitățile desfășurate vor contribui la dezvoltarea acestei strategii și la transformarea orașului într-un spațiu rezilient și sigur pentru cetățeni. Ne dorim un oraş sigur şi prietenos pentru toţi”, a mai precizat edilul Ion Ceban.