Un tribunal din Peru a condamnat marți fostul președinte Ollanta Humala și pe soția sa, Nadine Heredia, la câte 15 ani de închisoare, într-un caz legat de un scandal global de corupție. Acesta a implicat grupul brazilian de construcții Odebrecht, care a plătit mită unor politicieni din mai multe țări, inclusiv din Peru.

Humala, în vârstă de 62 de ani, și Heredia au fost găsiți vinovați de spălare de bani, fiind acuzați că au primit contribuții ilegale de la Odebrecht pentru campaniile prezidențiale din 2011 și 2016. Conform sentinței, aceștia ar fi primit aproximativ 3 milioane de dolari din partea companiei braziliene. Humala a fost imediat arestat în sala de judecată, iar judecătorul Nayko Coronado a emis un mandat de arestare și pentru Heredia, care nu a fost prezentă la audierea sentinței.

Humala, fost ofițer de armată, a fost primul președinte peruan judecat în cadrul scandalului Odebrecht, care a implicat și alți trei foști lideri ai țării. Fostul președinte Alan Garcia a murit în 2019, în timp ce Alejandro Toledo a fost condamnat la peste 20 de ani de închisoare anul trecut, pentru mită de milioane de dolari. Investigarea lui Pedro Pablo Kuczynski, alt fost președinte, este în continuare în desfășurare.

În acest caz, procurorii ceruseră pedepse de 20 de ani pentru Humala și 26 de ani pentru Heredia, în legătură cu contribuțiile ilegale primite de la Odebrecht și cu acuzațiile de deturnare de fonduri provenite de la fostul președinte al Venezuelei, Hugo Chavez, pentru campania din 2006 a lui Humala. De asemenea, Heredia a fost acuzată și de ascunderea unor achiziții imobiliare făcute cu bani proveniți din aceste activități.

Amândoi au negat constant acuzațiile, iar echipa de avocați a lui Humala a anunțat că va face apel la sentință. De asemenea, în 2016, Odebrecht a fost nevoită să plătească amenzi în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari, în urma unei anchete internaționale care a dezvăluit faptul că grupul a plătit mită de milioane de dolari liderilor străini și oficialilor guvernamentali pentru a obține contracte de infrastructură.

În perioada în care Humala a fost la conducerea Peru (2011-2016), Odebrecht a plătit cel puțin 29 de milioane de dolari unor oficiali peruaniani între 2005 și 2014. În ciuda acuzațiilor de corupție, Humala a ajuns la putere după ce a înfrânt-o pe Keiko Fujimori, o candidată de dreapta, în 2011. De asemenea, Fujimori însăși a petrecut 16 luni în arest preventiv, într-un caz legat de Odebrecht.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI