Ministerul Culturii va pregăti proiectul privind denunțarea acordului în baza căruia funcționează Centrul rus de Cultură din Chișinău. Despre aceasta a vorbit ministrul Culturii Sergiu Prodan, menționând că acest acord este depășit și că procedura privind denunțarea lui durează.

„Nu putem vorbi de o reacție emoțională la niște evenimente. Este un proces planificat din timp. Este un acord încheiat în 1998 și al cărui text nu mai reprezintă, de fapt, nivelul relațiilor diplomatice și culturale între Republica Moldova și Federația Rusă. Amendarea lui este un proces foarte lung, cu riscuri de tărăgănare și împotmolire. De aceea cred că denunțarea acestui acord este cea mai bună soluție”, a declarat pentru IPN ministrul Culturii, Sergiu Prodan, transmite Subiectul Zilei.

Ministrul a menționat, de asemenea, că Republica Moldova este deschisă spre o colaborare culturală cu toate țările lumii, cu condiția că „această colaborare culturală în nici un caz nu se va transforma în influență necorespunzătoare sau în încercări de a submina autoritatea statului”.

„Pe viitor vom vedea cum vor evolua lucrurile, cum vor evolua relațiile diplomatice între țările noastre”, a mai menționat ministrul.

Întrebat dacă au fost anumite colaborări între instituțiile Republicii Moldova și Centru cultural rus, ministrul Prodan a menționat că de câțiva ani ministerul Culturii nu a avut nici o colaborare cu acel centru.

„Din momentul începerii războiului, deja de trei ani, în orice caz între ministerul Culturii și această Casă a culturii ruse de la Chișinău, nu a existat nici un contact și nici o colaborare. Nici nu au fost intenții din partea acestei structuri. Dar în condiția războiului, bombardamentelor și pierderilor umane în rândul cetățenilor simpli, care nu luptă cu arma în mână, civili, desigur colaborarea culturală are de suferit”, a punctat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a menționat că Republica Moldova este gata să conlucreze cu oamenii de cultură, dacă aceștia sunt de bună credință.

„Noi vorbim de denunțarea unui acord de colaborare cu Federația Rusă ca stat. Această Casă a culturii Ruse este o reprezentanță a statului, nu a artiștilor cu cetățenie rusească. Nu selectăm după criterii de apartenență etnică sau națională. Ne-am expus vizavi de unii artiști care au manifestat poziție agresivă în raport cu războiul dus în Ucraina și chiar îndreptățirea acestuia”, a menționat ministrul.

Potrivit lui Sergiu Prodan, artiștii trebuie să aibă o poziție clară în privința a tot ce se întâmplă, inclusiv despre război.

„Toți oamenii de cultură au o singură sarcină majoră – să asigure pacea. Dacă pacea nu a fost asigurată, înseamnă că ceva nu am făcut nici noi suficient de bine, respectiv poziția fiecăruia nu poate fi neutră. Nu există artă în afara vieții cetățenilor, în afara lucrurilor care se întâmplă în toată lumea”, a accentuat ministrul Culturii Republici Moldova, Sergiu Prodan.

Amintim că Maria Zaharova susținea că, dacă Chișinăul va notifica Moscova despre denunțarea Acordului în cauză, Centrul Rus de Știință și Cultură ar putea activa până la mijlocul anului 2026.

Pe data de 13 februarie 2025, funcționarii Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova l-au convocat ambasadorul rus agreat, Oleg Ozerov. Diplomatul a fost anunțat că, după ce trei drone rusești cu încărcătură explozibilă au căzut la sudul țării noastre și au explodat, Chișinăul a decis să închidă Centrul Rus de Cultură și Știință.

Kremlinul a afirmat că trebuie de demonstrat că dronele au fost lansate de militarii ruși și a acuzat Kievul de pretinse provocări.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!