În anul 2024, patru politicieni moldoveni au fost respinși de la intrarea în România, din cauza unor interdicții de acces impuse anterior de autoritățile române. Cei patru politicieni, Maxim Moroșan, Alexandru Beșchieru, Veaceslav Lupov și Igor Tuleanțev, au contestat aceste măsuri în instanță, solicitând anularea interdicțiilor care le interziceau accesul pe teritoriul României timp de 5 ani. Potrivit surselor, interdicțiile au fost dictate de Serviciul Român de Informații (SRI) și Ministerul Afacerilor Interne, din cauza unor acuzații referitoare la „pericol pentru apărarea și securitatea națională”, și susținerii unor acte de terorism, printre altele.

Interdicțiile au fost legate de participarea celor patru politicieni la activități considerate riscante pentru securitatea națională a României. În martie 2024, trei dintre aceștia ar fi fost implicați într-un protest ce urma să aibă loc la București, un eveniment asociat cu finanțarea din partea lui Ilan Șor, fugarul pro-rus, și cu relațiile acestuia cu partidul AUR din România. În ciuda faptului că partidul AUR a negat aceste acuzații, autoritățile române au considerat că riscurile de securitate erau prea mari pentru a le permite accesul în țară.

În urma respingerii la frontieră, cei patru au solicitat instanțelor din Iași și București anularea măsurilor. Potrivit documentelor aflate pe rolul instanțelor, Poliția de Frontieră a explicat că nu ea a impus interdicțiile, ci acestea au fost stabilite de către SRI și MAI, care au invocat motive de securitate națională.

Maxim Moroșan, unul dintre politicienii contestați, a depus o acțiune în instanță pentru a obține anularea interdicției care i-a fost aplicată între 2022 și 2027. În aprilie 2024, Moroșan a încercat să treacă frontiera prin punctul Sculeni, cu intenția de a participa la întâlniri politice în România. În schimb, Alexandru Beșchieru și Veaceslav Lupov au contestat măsurile aplicate pe numele lor la Tribunalul Iași, invocând motive personale pentru care doreau să meargă în România, respectiv vacanță în Grecia și participarea la un festival în Bulgaria.

Fiecare dintre cei patru politicieni a primit interdicția de a intra în România timp de 5 ani. Aceste interdicții se aliniază cu strategia autorităților române de a preveni influențele externe și riscurile asociate cu posibile acte de terorism sau destabilizare politică pe teritoriul național.

În prezent, instanțele din România continuă să examineze aceste cazuri, iar primele termene de judecată sunt programate pentru anul 2025. Până atunci, politicienii moldoveni se confruntă cu dificultăți în a-și exercita drepturile de liberă circulație în Uniunea Europeană, în special în România, care rămâne o destinație importantă pentru activitățile lor politice și personale.

Acest incident subliniază tensiunile existente între autoritățile române și unele figuri politice din Republica Moldova, reflectând o preocupare mai largă a României față de securitatea sa națională și influențele externe în politica moldovenească.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!