Criza energetică și situația umanitară din estul Republicii Moldova sunt consecințele activității politicienilor corupți care au guvernat țara de-a lungul decadelor. În ultimii 2-3 ani, Federația Rusă a declanșat un război hibrid împotriva Republicii Moldova, pierzând prima fază a acestuia, dar continuând să mizeze pe alegerile parlamentare din 2025 pentru a avansa în următoarea etapă. Aceasta este opinia deputatului Oazu Nantoi, exprimată în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția IPN pe tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul III: Poziția Chișinăului”.
„Am asistat la încercări de destabilizare politică în Moldova prin așa-numitele acțiuni de protest, campanii agresive împotriva președintei Maia Sandu, care invocau scenarii de război, agresiune sau militarizare. De asemenea, ideea referendumului a fost supusă atacului. Cu toate acestea, Federația Rusă a pierdut prima fază a războiului hibrid”, a spus Oazu Nantoi.
Deputatul PAS consideră că parcursul european al Republicii Moldova depinde în mare măsură de colaborarea dintre președinte și Parlamentul care va rezulta în urma alegerilor din 2025. Criza energetică face parte dintr-o strategie mai largă de război hibrid, iar Rusia mizează pe nemulțumirea cetățenilor față de creșterea tarifelor și scăderea nivelului de trai pentru a încuraja votul pentru partide politice care susțin „proiectele Kremlinului”.
Oazu Nantoi a subliniat că regimul lui Putin vizează controlul asupra Republicii Moldova pentru a o transforma într-un „pod de atac” asupra Ucrainei. Acesta consideră că România și Ucraina sunt parteneri cruciali pentru Moldova, iar granița de 1200 de kilometri cu Ucraina permite trecerea unor proiecte de infrastructură esențiale. În plus, Moldova se află într-o zonă de vecinătate cu NATO și Uniunea Europeană.
Scopul crizei energetice este de a destabiliza autoritățile de la Chișinău și de a încărca Guvernul cu probleme legate de regiunea transnistreană, de care nu are acces. Oazu Nantoi a menționat că Uniunea Europeană a intervenit deja cu un program de securitate energetică pentru Republica Moldova.
Fost inginer, Oazu Nantoi a avertizat că șantajul energetic al Federației Ruse a ajuns la un nou nivel, iar acest tip de șantaj trebuie să înceteze. El a criticat, de asemenea, noțiunea de „gaz umanitar” folosită de regimul de la Tiraspol, numind-o o „afacere coruptă a Kremlinului”. Politicianul susține că resursele „gratuite”, dar generate de corupție, s-au epuizat și că atât malul drept, cât și malul stâng al Nistrului trebuie să plătească pentru gaz.
În ceea ce privește regiunea transnistreană, Oazu Nantoi a declarat că regimul de acolo a existat doar datorită gazului „gratuite” și cedărilor autorităților de la Chișinău, sub pretextul „procesului de negociere”.
„Când se discută despre conflictul transnistrean, se vorbește adesea doar despre zona geografică afectată. Însă adevăratul conflict este între construirea unui stat suveran Republica Moldova, recunoscut internațional, și interesele geopolitice ale Federației Ruse”, a explicat Nantoi.
Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de IMS.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!