Guvernul ia în considerare renunțarea la Loteria Fiscală, un concurs desfășurat de mai mulți ani de Serviciul Fiscal de Stat, menit să stimuleze plățile cu cardurile bancare. Ministerul Finanțelor justifică această decizie prin analiza datelor care arată o creștere semnificativă a utilizării cardurilor bancare în perioada desfășurării concursului. Astfel, se propune abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 657/2019, care reglementează „Loteria Fiscală”, transmite Subiectul Zilei, citând mold-street.com.

Creșterea semnificativă a tranzacțiilor cu cardul

De la începutul concursului „Loteria Fiscală” în 2020, tranzacțiile cu carduri bancare au crescut considerabil. Dacă în 2020 erau înregistrate 48,43 milioane de tranzacții, în 2024 numărul acestora a ajuns la 149,51 milioane, iar valoarea tranzacțiilor a crescut de trei ori, de la 14,33 miliarde lei la 43,19 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor susține că aceste rezultate demonstrează că „Loteria Fiscală” și-a îndeplinit scopul de a stimula utilizarea plăților electronice în primii ani de implementare. În acest context, instituția consideră că infrastructura pentru plăți electronice și legile recente, precum Legea privind decontările în numerar și implementarea sistemului MEV, oferă soluții mai eficiente și durabile pentru atingerea obiectivelor de transparență și conformitate fiscală.

Abrogarea Loteriei Fiscale, o soluție mai eficientă

Ministerul Finanțelor explică faptul că, în prezent, Loteria Fiscală nu mai răspunde nevoilor actuale, iar resursele administrative necesare pentru organizarea acestuia ar putea fi redirecționate către alte inițiative de modernizare fiscală și digitalizare.

De asemenea, Ministerul Finanțelor a analizat și alte opțiuni, precum ajustarea regulilor concursului sau introducerea unor noi stimulente, dar acestea nu au fost considerate eficiente datorită costurilor suplimentare și a limitării impactului lor față de soluțiile tehnologice disponibile, precum SIA MEV, care permite o monitorizare și control mai eficient al tranzacțiilor economice.

Astfel, abrogarea concursului a fost considerată cea mai potrivită soluție, iar Ministerul Finanțelor a anunțat că, ulterior, vor fi luate în considerare noi mecanisme de stimulare fiscală mai moderne și eficiente.

Desfășurarea Loteriei Fiscale în perioada 2020-2024

Loteria Fiscală a fost organizată în perioada 2020-2024, cu câte patru etape anuale și ediții speciale, fiind gestionată de Serviciul Fiscal de Stat. Cheltuielile aferente organizării concursului erau acoperite din alocațiile aprobate Serviciului Fiscal de Stat în cadrul legii bugetare anuale.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!