104 jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2024, dintre care mai mult de jumătate în Gaza, potrivit unui bilanț publicat marți de Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ).

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

După 129 de morți în 2023, „2024 este unul dintre cei mai răi ani”, a spus Anthony Bellanger, secretarul general al FIJ, organizație internațională cu sediul la Bruxelles. El a denunțat „masacrul care are loc sub ochii întregii lumi în Palestina”. Potrivit FIJ, 55 de profesioniști palestinieni din domeniul mass-media au fost uciși în 2024.

„De la începutul războiului, la 7 octombrie 2023, numărul jurnaliștilor palestinieni uciși a crescut la cel puțin 138”, făcând din acest teritoriu „unul dintre cele mai periculoase din istoria jurnalismului modern, după Irak, Filipine și Mexic”, subliniază sursa citată.

„Mulți jurnaliști sunt vizați în mod deliberat”, a declarat Anthony Bellanger pentru AFP, dar există și „realități de război, oameni care se află în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”.

După Orientul Mijlociu, a doua cea mai periculoasă zonă pentru jurnaliști este Asia-Pacific, cu 20 de morți, dintre care 6 asasinate în Pakistan, 5 în Bangladesh și 3 în India.

În Europa, „războiul din Ucraina a făcut din nou victime pe continent, cu 4 jurnaliști uciși în 2024, comparativ cu 13 în 2022 și 4 în 2023”. De asemenea, IFJ a numărat 520 de jurnaliști aflați în închisoare în întreaga lume, o creștere puternică față de 2023 (427) și 2022 (375).

„Cu 135 de jurnaliști în spatele gratiilor, China – inclusiv Hong Kong – rămâne cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii din mass-media”, acuză organizația.

În fața „acestor cifre triste”, răspunsul trebuie să fie internațional și condus de ONU, consideră Anthony Bellanger, care cere Națiunilor Unite să ia măsuri pentru a permite adoptarea unei „convenții obligatorii privind siguranța jurnaliștilor”.

sursa