Oraşul francez Marsilia a recurs la folosirea dihorilor pentru a scăpa de şobolanii care invadează parcurile, cu o nouă experimentare a acestei metode „blânde şi ecologice” pe care speră să o perpetueze până în vara anului 2025 , a anunţat marţi municipalitatea.
În Piaţa Paul Mélizan, într-un cartier rezidenţial din sudul oraşului, Nuit şi Műre, doi dihori aflaţi la datorie urmăresc fără încetare şobolani. Aceşti prădători naturali din categoria rozătoarelor se strecoară în tunelurile în care se află şobolanii, forţându-i să iasă din ascunzişurile lor şi să intre într-o plas.
După 30 de minute, Alexandre Raynal, crescător de dihori şi directorul Raynal Environnement, a neutralizat deja trei exemplare datorită acestui procedeu de „prădare ecologică”.
„Odată ce şobolanul rămâne blocat în plasă, îl prind cu ajutorul tatălui meu”, a afirmat bărbatul care administrează o fermă de aproximativ douăzeci de dihori. Animalele sunt apoi colectate şi eutanasiate cu gaz.
Este a doua oară când oraşul foloseşte dihorii pentru a combate proliferarea şobolanilor. Prima perioadă de probă, în 2022, a făcut posibilă eliminarea a „între 100 şi 150 de şobolani” în patru parcuri, a explicat Adcha Guedjali, consilier municipal responsabil cu combaterea dăunătorilor.
„Această metodă elimină cel puţin 90% din populaţia de şobolani dintr-o anumită zonă”, a afirmat Alexandre Raynal, care aminteşte că această tehnică de combatere a rozătoarelor datează din Evul Mediu.