Fostul agent dublu rus Serghei Skripal a declarat că Vladimir Putin ar fi ordonat otrăvirea sa cu noviciok, într-o procedură care a început luni referitoare la moartea unei femei otrăvite involuntar cu același agent neurotoxic. Potrivit Reuters, Skripal a afirmat: „Am citit că Putin e personal foarte interesat de otrăvuri și îi place să citească despre ele”.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă publică din Salisbury, Anglia, în martie 2018, după ce clanța ușii de la intrarea în casa sa a fost contaminată intenționat cu noviciok. La patru luni după acest incident, Dawn Sturgess a murit din cauza expunerii la agentul neurotoxic. Partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcut despre care poliția crede că a fost utilizată de agenții serviciilor secrete rusești pentru a introduce otrava în Marea Britanie.

Familia Skripal, precum și un ofițer de poliție care s-a prezentat la fața locului, au fost afectați grav de efectele agentului neurotoxic, dar s-au recuperat, la fel și Charlie Rowley, partenerul lui Sturgess. Rusia a respins constant acuzațiile britanice cu privire la implicarea sa în acest incident.

Skripal nu a făcut declarații publice de la atac, dar în cadrul anchetei legate de moartea lui Sturgess, a susținut că, deși nu are dovezi concrete, atât el, cât și guvernul britanic consideră că Putin este responsabil. „Cred că Putin ia singur toate deciziile importante. Prin urmare, cred că el trebuie să fi dat cel puțin permisiunea pentru atacul asupra mea și a Iuliei”, a declarat Skripal.

În plus, Skripal a menționat că nu a fost avertizat despre un posibil pericol pentru viața sa și că era conștient de acuzațiile potrivit cărora Putin ar fi implicat în activități ilegale cu metale rare. În declarația sa, el a adăugat că „Putin este personal foarte interesat de otravă și îi place să citească cărți despre aceasta”.

Poliția britanică a inculpat în lipsă trei ruși, considerați ofițeri ai serviciului militar GRU, pentru tentativa de asasinare a lui Skripal și a fiicei sale. Doi dintre acești ruși au apărut ulterior la televiziunea rusă, negând orice implicare, afirmând că au fost doar turiști.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani și mamă a trei copii, a fost prinsă în „focul încrucișat” al unei tentative internaționale de asasinat. Avocatul Andrew O’Connor a declarat că sticla de parfum conținea suficientă otravă pentru a ucide mii de oameni, subliniind „disprețul grotesc față de viața umană” al celor care au aruncat flaconul.

Procedura actuală, desfășurată în Salisbury, include audierea secretă a unor dovezi confidențiale din partea serviciilor de securitate britanice, iar luna trecută, fostul judecător al Curții Supreme, Anthony Hughes, a decis că familia Skripal nu va depune mărturie în persoană din motive de securitate.

Cazul Skripal a dus la cea mai mare expulzare de diplomați între Est și Vest de la Războiul Rece, iar relațiile dintre Londra și Moscova s-au deteriorat și mai mult în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Ambasada Rusiei la Londra a declarat recent că referirile Ministerului britanic de Externe la utilizarea miticului noviciok sunt „absurde”.

sursa