În efortul lor de a „exercita un control total” asupra religiei, autoritățile chineze au „ordonat îndepărtarea crucilor din biserici și au înlocuit imaginile lui Iisus Hristos cu cele ale lui lui Xi Jinping”, se arată într-un raport recent.
Un raport recent publicat de Comisia Statelor Unite pentru libertatea religioasă internațională (USCIRF), subliniază faptul că Beijingul își întărește controlul asupra organizațiilor religioase și bisericilor din China, ajungându-se în situația în care simbolurile religioase sunt înlocuite și practicanții persecutați.
Guvernul chinez ar fi solicitat bisericilor „afișarea sloganurilor Partidul Comunist Chinez la intrarea în biserici, a cenzurat textele religioase, a impus materiale religioase aprobate de PCC și a instruit clerul să predice ideologia PCC”, se arată în raportul USCIRF.
Raportul a indicat informațiile din 2019 despre o biserică catolică din provincia estică Jiangxi care a fost forțată să înlocuiască o pictură a Fecioarei Maria cu copilul ei cu una a președintelui Xi.
Alte cazuri similare au fost raportate recent de presa locală și de grupurile pentru drepturile omului.
Xi Jinping și Mao Zedong, în bisericile din China
O imagine dintr-o altă biserică arată o fotografie a Xi Jinping la capătul unui braț al unei cruci și a Mao Zedong la capătul celuilalt braț. Raportul a concluzionat că „fiecare fațetă a vieții religioase pentru budiști, catolici și creștini protestanți, musulmani și taoiști” se confruntă cu presiunile de a încorpora ideologia comunistă, iar elementele religioase considerate contradictorii cu agenda politică a statului au fost eradicate.
„Sub conducerea lui Xi Jinping în calitate de lider suprem al Partidului Comunist Chinez, guvernul a pus în aplicare politica coercitivă de asimilare a religiei, care a transformat în mod fundamental mediul religios al Chinei”, se mai arată în raport.
Regimul comunist a impus controale asupra religiei timp de decenii, provocând o divizare între bisericile „patriotice” aprobate de stat și confesiunile nerecunoscute, denumite uneori biserici „subterane”, care deși funcționează în mod public, sunt mereu în pericol.
Restricțiile au început să se intensifice în 2018, în conformitate cu reglementările revizuite privind afacerile religioase, care avea scopul de a obliga organizațiile religioase să intre sub controlul Beijingului. De atunci, bisericile și credincioșii au fost supuși unui control mai atent, multe au fost închise, iar clerici cu vizibilitate publică au fost arestați. Interdicțiile privind educația religioasă a tuturor copiilor sub vârsta de 18 ani au fost aplicate cu strictețe.