Liderul mafiot Jamie Stevenson a încercat să inunde Scoția cu o tonă de cocaină și milioane de tablete de Etizolam, care au provocat jumătate din decesele asociate cu consumul de droguri în această țară în 2019.

Cu toate că a reușit să scape de poliție de mai multe ori, traficantul de droguri căruia i se mai spune și „adevăratul Tony Soprano” a ajuns acum după gratii, unde va rămâne 20 de ani, după ce autoritățile au reușit să dovedească faptul că Stevenson a pus bazele unei fabrici de droguri în Anglia și a încercat să ascundă cocaină adusă din America de Sud într-un transport de banane, potrivit BBC.

Deși unele părți ale poveștii lui Stevenson sună ca un thriller polițist cu tente satirice, bărbatul poreclit și „Iceman” era un adevărat lider mafiot care a făcut o avere din traficul de droguri asociat cu sute de decese anual. Dacă Stevenson ar fi reușit să ducă la bun sfârșit operațiunea, multe alte persoane și-ar fi pierdut viața, în timp ce el ar fi obținut profituri de milioane de lire sterline, potrivit poliției.

Stevenson (59 de ani) și gașca lui au fost prinși după o operațiune a poliției care a durat patru ani, cooperarea mai multor agenții de ordine publică, infiltrarea unui serviciu de mesagerie criptată și o colecție uriașă de dovezi incriminatoare strânse de procurori.

Publicul a auzit pentru prima oară numele lui Stevenson după ce acesta a fost acuzat că l-a împușcat pe asociatul său, Tony McGovern, în afara unui bar din Glasgow, în septembrie 2000. Stevenson și McGovern au fost cândva atât de apropiați încât au jucat rolul de cavaler de onoare, unul la nunta celuilalt. Stevenson a scăpat de acest proces din cauza lipsei de probe.

În 2004, o agenție specială a poliției din Scoția a lansat Operațiunea Folklore, o investigație de trei ani în care Stevenson a fost urmărit electronic și cercetat pentru fraudă ca niciun alt infractor dinaintea sa.

Nemaiputând eschiva acuzațiile, Stevenson a pledat vinovat pentru spălare de bani în valoare de 1 milion de lire sterline și a fost condamnat la 12 ani și 9 luni de închisoare.

sursa