Anul viitor, Italia va oferi încă 10 mii de vize de muncă pentru persoanele care îngrijesc bătrâni și persoane cu handicap. Anunțul a fost făcut miercuri de guvernul italian, care a a adoptat un nou pachet de reguli privind migrația.

Italia, care suferă din cauza îmbătrânirii populației și a scăderii ratei natalității, se confruntă de mult timp cu un deficit de îngrijitori. Organizațiile caritabile, inclusiv grupul catolic Sant’Egidio, au făcut presiuni asupra guvernului pentru a permite accesul mai multor lucrători din străinătate.

Cota suplimentară pentru îngrijitori va fi alocată în plus față de cele 452 de mii de vize de muncă anunțate anul trecut pentru perioada 2023-2025, ceea ce reprezintă cu aproape 150% mai mult decât în ultimii trei ani.

Guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni a luat o serie de măsuri pentru a reduce imigranții ilegali, precum și pentru a extinde canalele de imigrație legală.

Noul decret introduce, de asemenea, măsuri mai stricte pentru combaterea fraudei în sistemul de vize pentru migranți.

Reamintim că, Italia a convenit anul trecut cu Albania să deschidă două centre de detenție temporară pentru migranți pe teritoriul celei din urmă, care vor fi reținuți acolo în timp ce Roma analizează cererile lor de azil.

În același timp, a deschis ușa pentru sute de mii de migranți să lucreze legal, încercând să umple golurile de pe piața muncii din țară și să oprească traficul de migranți.

sursa