Vasile Tarlev, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, a abordat în cadrul emisiunii „ГЛАВНОЕ” cu Nina Dimoglo provocările legate de asigurarea livrărilor de gaze pentru iarna aceasta. Tarlev a subliniat importanța existenței unor planuri strategice din partea actualei guvernări pentru a asigura securitatea energetică a statului.

„Plan A, B și C ar trebui să existe, având în vedere că discutăm despre securitatea energetică a statului. Nu pot spune dacă acestea sunt disponibile, deoarece informațiile sunt clasificate,” a declarat Tarlev.

Candidatul a criticat modul în care Guvernul gestionează achizițiile de gaze, evidențiind faptul că Moldova cumpără gaze rusești nu direct de la „Gazprom”, ci prin intermediul unei firme grecești, ceea ce a dus la creșterea prețului.

„Acest contract public este secretizat. De ce? Vom face publice aceste documente atunci când vom ajunge la putere,” a afirmat el, aducând în discuție lipsa transparenței în aceste tranzacții.

Referindu-se la problema tranzitului gazelor prin Ucraina, Tarlev a asigurat că nu se așteaptă la o oprire a acestuia, dar a subliniat gestionarea ineficientă a tarifelor de transport de către autorități.

„România a realizat profituri record pe seama Moldovei, în timp ce noi continuăm să plătim fără a beneficia de aceste resurse,” a menționat candidatul.

În concluzie, Tarlev a asigurat că Moldova nu va rămâne fără gaze, datorită conexiunilor cu sistemele de transport și a opțiunii rezervă a gazoductului România-Moldova.

„Trebuie să abordăm această problemă cu seriozitate, iar noi știm cum să o facem,” a conchis el, promițând o abordare mai responsabilă în gestionarea resurselor energetice ale țării.