Inundaţiile catastrofale provocate de ciclonul Boris au omorât cel puţin 14 oameni în Polonia, Austria şi Cehia. Acum, şi Italia este ameninţată. Viiturile au lăsat mii de oameni fără adăpost şi au făcut pagube de miliarde de euro. În timp ce apele se retrag şi dezvăluie amploarea distrugerilor, alt pericol ameninţă Europa Centrală şi de Sud: inundaţii aduse de creşterea Dunării.

Boris se îndreaptă acum către Italia. Apele au măturat deja străzile orașului, iar peste 200 de persoane au solicitat ajutor. Ploi puternice au fost şi în Foggia, unde un pompier a dispărut după ce maşina în care se afla a fost luată de ape.

Zeci de voluntari au muncit cot la cot cu militarii şi pompierii pentru a ridica un dig de protecţie într-un oraş din Polonia, ameninţat de revărsarea unui baraj. 40.000 de oameni au primit ordin de evacuare.

 O femeie din Republica Moldova, care locuieşte în Polonia de şapte ani, se pregăteşte să înfrunte potopul. “Este o stare de alertă. Avem informaţii că joi sau vineri o să fie inundaţii foarte abundente. Este prima dată când mă întâlnesc cu aşa o situaţie, când pericolul este aşa aproape. Se simte o presiune şi o tensiune în oraş. Rafturile sunt goale, oamenii încearcă să cumpere cât mai multă apă, cât mai multă hrană”, povesteşte Cristina.

Polonia se pregăteşte de mai multe inundaţii

În Oława, pregătirile sunt în toi pentru un nou episod de inundaţii devastatoare. Mii de soldaţi au fost mobilizaţi în contextul în care râul care trece prin oraş a crescut deja cu 1.5 metri. În alte oraşe, apele s-au retras, iar priveliştea este una dezolantă. Clădiri devastate, străzi pline de noroi şi resturi de mobilă. Unul dintre oraşe are nevoie de şase ani ca să fie refăcut. 

sursa