În ultimele zece săptămâni, prețurile carburanților au scăzut semnificativ: benzina COR 95 s-a ieftinit cu 11,6%, iar motorina standard cu 12,2%. Aceste scăderi, influențate de micșorarea cotațiilor internaționale și aprecierea leului, au adus prețurile la niveluri similare cu cele din 2022 pentru benzină și iunie 2023 pentru motorină. ANRE a stabilit noile prețuri maxime pentru următoarele trei zile.

Astfel, benzina a ajuns să fie comercializată la prețuri similare cu cele înregistrate ultima dată încă în anul 2022, iar motorina se vinde la prețurile lunii iunie a anului trecut, transmite subiectulzilei.md cu referire la jurnal.md.

Valul de ieftiniri a fost generat atât de micșorarea cotațiilor la bursele internaționale, cât și de aprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA. Totodată, în cadrul ultimelor sesiuni bursiere se atestă tot mai multe semnale de temperare a ritmului de scăderi, cu tendințe evidente de recuperare în creștere atât a cotațiilor Platts, cât și a cotațiilor Brent.

Astfel, pentru următoarele trei zile, 14.09.2024-16.09.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

22,35 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 08 bani);

19,30 lei/litru – pentru motorina standard (- 07 bani).