Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se confruntă cu o nouă acuzație de sabotare a alegerilor din SUA, din 2020. Procesul este puțin probabil să înceapă înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, se confruntă cu o nouă acuzație federală în dosarul cu privire la încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

Echipa procurorului Jack Smith a obținut noua acuzație în cazul deschis la Washington, deși este puțin probabil ca procesul să înceapă înaintea alegerilor din 5 noiembrie, când Trump, candidatul republican, o va înfrunta pe actuala vicepreședintă democrată Kamala Harris.

Noua acuzație păstrează cele patru capete de acuzare aduse împotriva lui Trump anul trecut, însă acum se concentrează pe rolul său de candidat politic care vrea realegerea, mai degrabă decât pe cel de președinte în funcție.

Decizia Curții Supreme din 1 iulie a stabilit că Trump beneficiază, cel puțin prezumtiv, de imunitate împotriva urmăririi penale pentru acțiunile care se încadrează în atribuțiile constituționale ca președinte.

Judecătoarea de district, Tanya Chutkan, din Washington, este așteptată să decidă în următoarele săptămâni care aspecte ale cazului trebuie eliminate, în baza deciziei Curții Supreme privind imunitatea.

Avocații lui Trump nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Trump a declarat, prin intermediul platformei sale de socializare Truth Social, că decizia Curții Supreme ar trebui să ducă la anularea întregului caz, afirmând că „Smith a rescris exact același caz pentru a ocoli decizia Curții Supreme”.

Fostul președinte a pledat nevinovat la acuzațiile inițiale, denunțând acest caz și celelalte în care este implicat ca fiind încercări motivate politic de a-i împiedica revenirea la putere.

Sondajele de opinie recente arată că Harris are un mic avans în fața lui Trump, de când președintele Joe Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru realegere luna trecută.

sursa