O tânără din Samara, Federația Rusă, pictoriță și activistă de mediu, riscă până la 25 de ani de închisoare. Irina Izmailova este acuzată că în anul 2022 a făcut cunoștință în Republica Moldova cu un „reprezentant al serviciilor speciale ucrainene”.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) i-a înaintat pictoriței două acuzații – trădare de patrie și deținerea substanțelor explozive.

După ce a făcut cunoștință cu „reprezentantul neidentificat al serviciilor speciale ucrainene”, pe nume Vitalii, ea s-ar fi întâlnit cu acesta în Turcia în 2023, după care „a început să îndeplinească sarcinile serviciilor speciale ucrainene”.

De asemenea, tânăra este acuzată că a produs 0,25 grame de substanță explozivă – peroxid de acetonă – „pentru a fi transferată, prin intermediul unui loc secret, unei persoane neidentificate”.

Potrivit sursei, tânăra fost reținută în septembrie 2023. La scurt timp a fost trimisă într-un centru de detenție, pentru că ar fi fabricat explozibili. 

Avocatul tinerei crede că aceasta a fost reținută pentru că partenerul ei, Alexandr Kudașev, s-a alăturat voluntarilor ruși care luptă de partea Forțelor Armate ale Ucrainei. În același timp, potrivit lui Kudașev, fata nu știa despre planurile acestuia. Însuși Kudașev a fost dat în căutare în Rusia în octombrie 2023.

sursa