David Popovici, eroul sportului românesc, și-a adjudecat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de 200 de metri liber, iar acesta va fi recompensat de statul român cu o sumă destul de mare.

Mai exact, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a stabilit un sistem de premiere pentru sportivii care urcă pe podiumul olimpic. Astfel, pentru medalia de aur, sportivii vor primi 140.000 de euro, o sumă considerabilă care vine ca o recunoaștere a eforturilor și a succesului lor, transmite Ștri.md cu referire la Adevarul.ro.

„140.000 de euro pentru o medalie de aur, 100.000 de euro pentru o medalie de argint și 60.000 de euro pentru o medalie de bronz, sunt premiile în bani pe care le primesc sportivii români în cazul clasării pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris”, a spus Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport.

Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei. Românul a oprit cronometrul la 1:44:72, la doar două sutimi în fața lui Richards.

Popovici, dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc. Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1:44:79.

Este prima medalie de aur pentru România la Paris 2024, dar și prima din istorie pentru un înotător român la Jocurile Olimpice, în proba masculină. Pe locul secund s-a clasat britanicul Matthew Richards, cu un timp de 1:44,74, în timp ce bronzul olimpic la 200 de metri a fost adjudecat de americanul Luke Hobson (1:44,79).  

Ultima medalie olimpică a înotului românesc data din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate.

După cursa formidabilă din 29 iulie, David Popovici o ia de la capăt, cu seriile din proba de 100 metri liber, programate la ora 12:42, și cu semifinalele, în sesiunea de seară. Finala probei-regină de la Jocurile Olimpice este programată pentru seara zilei de 31 iulie.

sursa