„Cetățenii moldoveni așteaptă reacția partenerilor externi la deciziile neconstituționale ale autorităților moldovenești”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, în cadrul conferinței de presă „Integrarea europeană a Republicii Moldova: progrese și provocări viitoare”, desfășurată la Strasbourg în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, informează enews.
„În acest an, la 29 iulie, Moldova va sărbători cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea Constituției. Această lege fundamentală a fost recunoscută drept cea mai progresistă din spațiul post-sovietic în cadrul expertizei internaționale, inclusiv a Comisiei de la Veneția. Ea rămâne și astăzi una dintre cele mai progresiste dintre țările din regiune, în pofida numeroaselor modificări și completări”, a reamintit Dumitru Pulbere.
„Cu toate acestea, actuala conducere a țării, care se autointitulează democratică, consideră acest document depășit, care nu ar trebui respectat. În orice caz, astfel de declarații au fost făcute de președintele Maia Sandu. Și în această logică, prevederile Constituției, în special cele privind neutralitatea, sunt considerate ca neimportante pentru a fi respectate”, a mai spus fostul șef al Curții Constituționale.
„Mai mult, majoritatea parlamentară a modificat recent Constituția printr-o lege organică, deși este prevăzut clar un mecanism de modificare prin votul a două treimi din deputați. O treime din deputați ar trebui să vină cu o inițiativă de modificare a constituției, această inițiativă ar trebui trimisă la Curtea Constituțională, iar apoi avizul CC și proiectele de amendamente ar trebui să fie prezentate pentru discuții, care ar trebui să dureze șase luni. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară, lipsită de două treimi din voturi, a decis să schimbe legea fundamentală printr-o lege organică, numind această modalitate o modificare tehnică. În cauză este articolul 13, care prevede că limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească. Actuala conducere a schimbat acest articol cu 51 de voturi în loc de 67”, a declarat Dumitru Pulbere.
El a calificat o astfel de modificare drept „rușinoasă și neconstituțională, subliniind că „dreptul constituțional al Republicii Moldova nu cunoaște termenul de „modificare tehnică””. „Noi, cetățenii Republicii Moldova și societatea civilă, suntem extrem de îngrijorați de această situație și așteptăm reacția partenerilor externi la această decizie neconstituțională”, a subliniat fostul președinte al Curții Constituționale.
Referindu-se la situația critică din sectorul justiției, el a subliniat că „dacă procesele vor continua să evolueze în același spirit, în curând în Moldova nu va mai fi nimeni care să judece în cauze civile și penale”.
De asemenea, Dumitru Pulbere a calificat drept „revoltător faptul că autoritățile moldovenești refuză să îndeplinească verdictul CEDO pe „cazul Stoianoglo” și decizia Curții Constituționale a Moldovei privind ilegalitatea demiterii lui Alexandru Stoianoglo din funcția de Procuror General”.
Conferința de presă, cu genericul „Integrarea europeană a Republicii Moldova: progrese și provocări”, a fost organizată în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24-28 iunie. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai opoziției parlamentare și ai comunității de experți, deputați APCE din diferite țări europene, precum și apărători ai drepturilor omului și activiști civili.
Sursa: enewsmd.online