Tergiversările și modificările parametrilor bugetari la nivel național, operate de partidul de guvernare pe ultima sută de metri, obligă Primăria Capitalei să ajusteze proiectul Bugetului municipal pentru 2024. În comparație cu autoritățile centrale, care au instituit o practică bolnăvicioasă de a aproba Bugetul de stat în doar câteva ore, fără a supune documentul unor ample consultări publice, Primăria Chișinău va da dovadă de responsabilitate și transparență și va respecta litera legii în aprobarea celui mai important document fiscal al municipalității.
Este reacția viceprimarului Capitalei, Olga Ursu, care susține că din cauza unei circulare a Ministerului Finanțelor, expediată în ultima oră a ultimei zile lucrătoare din 2023, adică 29 decembrie, proiectul bugetului municipal urmează să fie ajustat conform parametrilor, modificați pe ultima sută de metri de guvernare.
„În Legea bugetului de stat adoptată pentru anul 2024 nu au fost menținuți parametrii bugetari transmiși prin circulara Ministerului Finanțelor din 28 august 2023, în baza căror a fost elaborat proiectul bugetul municipal Chișinău. Respectiv, în scopul asigurării elaborării unui proiect de buget CORECT pentru anul 2024, autoritatea executivă urmează să actualizeze parametrii bugetari în baza indicatorilor prezentați în Legea Bugetului de stat pentru anul 2024 și având la bază circulara din 29 decembrie 2023 cu privire la aprobarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2024 și unele particularități privind aprobarea și repartizarea bugetelor locale, care a fost transmisă în adresa autorităților publice locale de către Ministerul Finanțelor pe data de 29.12.2023 la ora 15:56. Cumva, primăriile din toată țara, fie trebuiau să ghicească noii parametri, transmiși la finele ultimei zile lucrătoare a anului 2023, fie trebuie să ajusteze bugetele aprobate deja în baza indicatorilor vechi”, a scris Olga Ursu pe rețelele sociale.
Viceprimarul Capitalei a precizat că, în pofida acestor atitudini la nivel central, autoritățile municipale vor respecta normele legale și vor organiza un proces transparent de aprobare a bugetului municipal.
„Primăria municipiului Chișinău are un proces amplu de consultări atât pentru taxele locale, cât și pentru bugetul municipal. O facem în fiecare an. Dar, cel mai important este că o facem respectând termenii legali. Nu 4,5 ore sau 7 ore, cum o faceți voi în cadrul consultărilor Bugetului de Stat. La consultări noi îi invitam pe toți, inclusiv miniștrii. Apropo, nerespectarea termenului de consultări publice prevăzut de Legea privind transparența în procesul decizional nr. 239/2008, poate duce la contestarea acestei decizii de către organele competente. Nu am văzut. Nu am auzit”, a mai precizat Olga Ursu.
În contextul elaborării bugetului municipal, viceprimarul le-a reamintit autorităților centrale contribuie cu 23 de miliarde de lei la formarea Bugetului de Stat, iar înapoi se întorc doar 2,8 miliarde de lei sau 13%. „Pentru că… principiul echității! Doar cu așa argumente ni se răspunde”, susține Olga Ursu.
De asemenea, viceprimarul Capitalei așteaptă mai multe răspunsuri de la guvernare referitoare la distribuirea mijloacelor financiare acordate de Uniunea Europeană.
„Doar în ultimul an datoria de stat a crescut cu 20 miliarde de lei! Unde au fost direcționate aceste miliarde împrumutate de stat în ultimii ani? Care sunt criteriile de alocare a mijloacelor financiare acordate de către Uniunea Europeană pentru susținerea poporului moldovenesc, dacă în decursul ultimilor ani, bugetul municipiului Chișinău nu a fost susținut și Primăria Municipiului Chișinău a acoperit din veniturile proprii toate cheltuielile, având în vedere creșterea inflației de la 5,1%, în anul 2021, la 28,61%, în anul 2022, ori teritoriul unității administrativ teritoriale municipiul Chișinău nu cade sub incidența Legii nr. 764/2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova și 24% din populația Republicii Moldova nu este eligibilă pentru susținerea financiară din partea Uniunii Europene?”, se mai întreabă viceprimarul mun. Chișinău, Olga Ursu.