Poate că glumește pe seama acestui lucru sau îl folosește ca pe un semn de înțelepciune, dar Joe Biden, care luni împlinește 81 de ani, este conștient că vârsta este principalul său handicap cu un an înainte de alegerile prezidențiale, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Într-un discurs recent ținut în fața muncitorilor din industria auto, președintele american a ridiculizat îngrijorările legate de forța sa fizică și de acuitatea sa mentală.

Când cineva a căzut la pământ, cu zgomot, în timpul discursului său, el a întrebat mai întâi: „Sunteți bine?”, înainte de a spune: „Vreau ca presa să știe că nu am fost eu”.

Aceasta a fost o referire la unele dintre căzăturile minore pe care le-a suferit în public, ale căror imagini au făcut înconjurul lumii.

Democratul este deja cel mai în vârstă președinte din istoria Americii și, dacă va câștiga un al doilea mandat, așa cum intenționează, va avea 86 de ani când va părăsi Casa Albă.

Biden are o stare de sănătate bună, potrivit ultimului său control medical din februarie, dar a vota pentru el înseamnă să pariezi că va rămâne așa, la o vârstă deja înaintată.

Dar, dacă e să dăm crezare sondajelor, americanii nu sunt încântați de acest pariu.

Un sondaj recent realizat de Siena Institute în șase state americane cheie, și publicat de New York Times, arată că 71% dintre alegători consideră că Biden este prea bătrân pentru a fi președinte.

Doar 39% au spus același lucru despre fostul președinte Donald Trump, care la 77 de ani nu este cu mult mai tânăr. Cu toate acestea, întrebările privind facultățile mentale ale republicanului, favorit în alegerile primare ale partidului său, au crescut în ultima vreme.

Văzând acest sondaj, un fost strateg democrat de rang înalt, David Axelrod, l-a îndemnat pe Biden să se întrebe „dacă vrea să candideze în propriul interes sau în interesul țării”.

Această concentrare a discuțiilor pe vârstă este nedreaptă, afirmă S. Jay Olshansky, care studiază longevitatea la Universitatea din Illinois. „A îmbătrâni nu mai este la fel ca înainte”, a declarat el pentru AFP.

„Viguros”

„Mari pături ale populației supraviețuiesc până în al optulea deceniu, perfect capabile să fie președinte sau să facă tot ce vor”, continuă el.

Înainte de alegerile din 2020, Joe Biden a redus călătoriile, pe fondul pandemiei Covid-19.

De data aceasta, însă, el va trebui să străbată America în timp ce își asumă responsabilități prezidențiale copleșitoare.

Deși medicul său îl descrie ca fiind „viguros”, nu se poate nega faptul că Joe Biden îmbătrânește. Mersul său este foarte rigid, iar vocea președintelui este adesea o șoaptă greu de auzit.

„Super-seniori”

„Mulți oameni par să se concentreze asupra vârstei mele. Înțeleg, credeți-mă”, a dat asigurări președintele american în septembrie, la o întâlnire cu donatori democrați. El a glumit de mai multe ori că are 800 de ani.

La întâlnirea cu președintele chilian Gabriel Boric, în vârstă de 37 de ani, Biden a glumit: „Singura mea problemă cu tine este că ești prea tânăr”.

Dar, de asemenea, el afirmă cu regularitate că vârsta sa este o garanție de „înțelepciune” în fața dificultăților din viața politică americană și a convulsiilor lumii.

Din motive genetice, atât Biden, cât și Trump sunt probabil „super-seniori”, un termen folosit de cercetători pentru a descrie persoanele care își păstrează facultățile foarte târziu în viață, consideră S. Jay Olshansky.

El susține că a descoperit că, în cazul președinților americani, „timpul biologic pare să treacă mai lent” decât pentru restul populației.