Guvernul Italiei a susținut un proiect de lege care ar interzice carnea produsă în laborator și alte alimente sintetice, subliniind patrimoniul alimentar italian și protecția sănătății, potrivit BBC.
Dacă propunerile vor fi aprobate, încălcarea interdicției ar atrage amenzi de până la 60.000 de euro.
Francesco Lollobrigida, care conduce ministerul pentru agricultură și suveranitate alimentară, a vorbit despre importanța tradiției alimentare a Italiei.
Proiectul, lăudat de agricultori, criticat de activiștii de mediu
Organizațiile fermierilor au lăudat această măsură.
Dar anunțul a venit ca o lovitură pentru unele grupuri pentru bunăstarea animalelor, care au evidențiat carnea produsă în laborator ca fiind o soluție la probleme precum protejarea mediului de emisiile de carbon și siguranța alimentară.
Coldiretti și alte grupuri de lobby din domeniul agriculturii au strâns jumătate de milion de semnături în ultimele luni, cerând protejarea „alimentelor naturale față de cele sintetice”, iar premierul Giorgia Meloni se numără printre semnatari.
„Nu puteam decât să sărbătorim împreună cu fermierii noștri o măsură care îi plasează pe fermierii noștri în avangardă, nu doar în problema apărării excelenței… ci și în apărarea consumatorilor”, a declarat aceasta în fața unui „flash mob” organizat de Coldiretti în fața biroului său din Roma.
Proiectul de lege propus a venit imediat după o serie de decrete guvernamentale care interzic utilizarea făinii derivate din insecte precum greierii și lăcustele în pizza sau paste.
Miniștrii au invocat dieta mediteraneană atât de apreciată a Italiei ca motiv pentru ambele măsuri.
Lollobrigida, care provine din același partid, Frații Italiei, ca și prim-ministrul, a declarat: „Produsele de laborator nu garantează calitatea, bunăstarea și protecția culturii și tradiției italiene în materie de mâncare și vin, de care este legată o parte din tradiția noastră”.
Propunerile, aprobate marți de miniștri, urmăresc să interzică alimentele sintetice produse din celule animale fără a ucide animalul, și s-ar aplica și peștelui produs în laborator și laptelui sintetic.
În SUA, situația e pe dos
În noiembrie anul trecut, Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat consumul uman de pui cultivat pe celule după o „evaluare atentă”. În 2020, Singapore a dat aprobarea de reglementare pentru carnea de pui crescută în laborator pentru a fi folosită în nuggets.
Până în prezent, în Uniunea Europeană nu a fost dată nicio aprobare, dar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a precizat că agricultura bazată pe celule, cum ar fi carnea cultivată, „ar putea fi considerată o soluție promițătoare și inovatoare… pentru sisteme alimentare sănătoase și ecologice”.
Comentatorii au subliniat că Italia nu s-ar putea opune vânzării de carne sintetică produsă în UE atunci când aceasta va obține aprobarea UE, datorită liberei circulații a bunurilor și serviciilor.
Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (Oipa) a subliniat că, deși provine din celule animale, carnea produsă în laborator este o „alternativă etică” care nu dăunează bunăstării animalelor, sustenabilității mediului sau siguranței alimentare.
Însă Paolo Zanetti, șeful grupului Assolatte din industria lactatelor, a lăudat decizia guvernului.
El a declarat pentru ziarul financiar Il Sole 24 Ore că producătorii de lapte se confruntă cu un paradox. Pe de o parte, colegilor săi li se cerea să investească pentru a face produsul lor mai ecologic, în timp ce, pe de altă parte, „investitori fără scrupule” promovau un produs care nu era deloc natural „sub pretextul protejării mediului”.