De la campania parlamentară precedentă, niciun partid nu a mai putut să revină la manifestații publice masive. După perioada 2015-2019 suprasaturată de proteste și manifestații, societatea era obosită de astfel evenimente, iar pentru partidele politice era tot mai greu de organizat acțiuni grandioase.
O manifestație publică are drept scop mobilizarea electoratului, pentru a arăta posibilitățile partidului de a-și organiza alegătorii și de a transmite oamenilor încrederea în victorie. Însă o organizare slabă poate avea un efect invers.
După o perioadă îndelungată și lipsită de acțiuni de amploare din cauza pandemiei, dar și din cauza imposibilității partidelor din Moldova de a organiza acțiuni masive profesioniste, astăzi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a organizat un marș, care a arătat capacitățile politice de a mobiliza susținătorii formațiunii.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este unica formațiune care a putut să demonstreze un rezultat bun la capitolul resurselor umane. Chiar dacă acest lucru era așteptat de la un partid de dreapta – PAS, care a cedat această poziție fiind în criză de resurse umane, lucru care s-a simțit și în listele electorale ale acestei formațiuni.
O manifestație masivă reușită permite formațiunii să aibă un rezultat pozitiv la alegeri, fiind o acțiune ce poate influența opțiunea de vot a celor indeciși, lucru pe care l-au înțeles și susținătorii formațiunii AUR, care au încercat sa obțină dividende politice folosindu-se de manifestația BECS. Au dat dovadă de lipsă de cultură politică, iar comportamentul primitiv și agresiv al fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a respins mai degrabă susținătorii de dreapta care nu susțin acțiunile violente.
Mai mult ca atât, formațiunea de dreapta, în comparație cu BECS, a demonstrat o lipsă acută de activiști și imposibilitatea de a-i mobiliza pentru acțiuni masive.Autor: Ian Lisnevschi