Mark Tkaciuk și Congresul Civic, unul din liderii căruia este, duc o luptă dură cu președinta Maia Sandu, deși s-ar părea că nu ar trebui să o atace. Măcar din simplul motiv că șefa statului, distrugându-l pe Igor Dodon, deschide noi oportunități pentru Mark Tkaciuk și echipa sa. De această părere este juristul companiei de consultanță și cercetare politică, cercetare-dezvoltare în științe sociale și politice Intellect Group, Maxim Brăila.
„Întâi de toate trebuie de amintit de poziția principială a lui Mark Tkaciuk împotriva alegerilor prezidențiale. Nu este clar de ce Congresul Civic a fost atât de pornit împotriva alegerilor prezidențiale, or în final ele au contribuit la înlăturarea din funcție a lui Igor Dodon și la distrugerea unei importante părți a „moștenirii” lăsate de Vlad Plahotniuc” consideră Brăila.
Acesta consideră că, Tkaciuk o critică pe Maia Sandu pentru închiderea școlilor, dar de fapt folosește aceleași argumente ca și Igor Dodon și se face a uita că închiderea școlilor a început încă pe timpul comuniștilor. În context merită atenție și poziția Congresului Civic în raport cu tentativele Maiei Sandu de a se opune accederii în fruntea Procuraturii Generale a unui om agreat de Dodon. Atunci, Mark Tkaciuk a acuzat-o pe Maia Sandu că încalcă legea și acționează prin metodele lui Plahotniuc.
Apoi, Tkaciuk a declarat că Maia Sandu nicidecum nu își va atinge scopul și nu va putea dizolva Parlamentul. Când Maia Sandu a reușit acest lucru, Mark Tkaciuk a acuzat-o din nou că acționează prin aceleași metode ca și Vlad Plahotniuc și că și-a subordonat Curtea Constituțională. Acum Tkaciuk folosește aceleași argumente ca și socialiștii și spune că, dacă dreapta va câștiga alegerile, statalitatea moldovenească va fi distrusă. Nu e oare aceasta o sperietoare inventată de PSRM?
Mark Tkaciuk îi critică pe cei de dreapta, inclusiv pe Maia Sandu pentru poziția lor față de neutralitatea țării, el fiind pentru consolidarea acesteia. În același timp, el se face a nu vedea concentrarea de forțe străine pe teritoriul statului vecin și prezența acestora pe teritoriul Republicii Moldova.
De notat e și faptul că Mark Tkaciuk neagă rolul dreptei și personal a Maiei Sandu în înlăturarea de la putere a lui Vlad Plahotniuc. Poziția sa și a Congresului Civic este că atunci a avut loc o „revoluție a ambasadorilor”. Mai mult ca atât, Tkaciuk o consideră pe Maia Sandu „a doua torpedă” a lui Plahotniuc, prima, în opinia sa, fiind Igor Dodon. Astfel, Tkaciuk intenționat diminuează rolul dreptei și personal al Maiei Sandu în eliberarea statului din captivitate. Cel mai probabil, el face acest lucru la sugestia Moscovei, consideră Maxim Braila.
„Nu este clar de ce Tkaciuk face acest lucru, căci, promovând ideea că Maia Sandu nu se deosebește practic cu nimic de Igor Dodon, el de fapt contribuie la păstrarea monopolului lui Dodon pe stânga. Deși, în context, se cere să fie deschisă o paranteză: chiar dacă și Tkaciuk, și Dodon provin din PCRM, primul este mai periculos, deoarece e mai consecvent. E de groază să ne închipuim ce ar însemna revenirea lui la guvernare! Dar aceasta deja e temă pentru alt material. Revenind la tema acestui material, se impune o concluzie: Mark Tkaciuk și Congresul Civic trebuie monitorizați cu mare atenție, mai ales prin prisma atacurilor în adresa Maiei Sandu. Căci, nu este exclus la un moment dat să ajungem să constatăm că pericolul pe nume Igor Dodon a fost supraestimat, adevăratul pericol fiind Mark Tkaciuk”, conchide acesta.