PSRM a înaintat repetat în Parlament un proiect de lege prin care solicită anularea a așa-zisei legi a miliardului. Deputatul PSRM, Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a declarat că socialiștii vor lupta până la capăt ca să scoată povara miliardului furat de pe umerii cetățenilor.
”PSRM, indiferent de poziția Curții Constituționale asupra ”legii miliardului”, a reiterat că va reînregistra acest proiect de lege și vom merge până la capăt pentru a face claritate și a scoate povara miliardului de pe umerii cetățenilor”, a spus socialistul.
Deputatul a explicat că, prin legea pe care PSRM propune ca să fie anulată, cetățenii sunt impuși să plătească suplimentar la cele 13,58 de miliarde de lei, încă peste 11 miliarde de lei, suma ajungând la 25 de miliarde de lei.
”Această acțiune prin care a fost pusă povara pe umerii cetățenilor, a bugetului de stat, creează o practică care ar putea încuraja furturile din sistemul bancar. Mai mult, ea a fost făcută netransparent și dubios. Garanțiile de stat emise de Guvern în acest caz constituie un exemplu vădit a unor asemenea practici. Modalitatea de a scoate anual din buget peste 600 de milioane de lei este o modalitate de a transpune povara restituirii din contul cetățenilor. Asta este cel mai grav”, a declarat Burduja.
Deputatul a mai precizat că în condițiile actuale de criză economică acută, provocată de restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19, acest proiect ar permite ca mijloacele destinate restituirii prejudiciului cauzat de furtul bancar să fie folosite pentru acoperirea necesităților păturilor socialmente vulnerabile și a mediului de afaceri.
Documentul a fost avizat astăzi de Comisia economie, buget și finanțe și va fi supus plenului spre aprobare.
”Cu părere de rău, au fost deputați care s-au abținut și a fost un deputat care a fost categoric împotriva acestei legi. Ceea ce ne prezintă mai multe semne de întrebare”, a spus Burduja.
Amintim, la solicitarea deputaților Pro-Moldova, Curtea Constituțională a anulat legea prin care a fost abrogată așa-numită legea a miliardului. Parlamentul a votat, în decembrie 2020, inițiativa deputaților PSRM ce prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară a fost pusă pe umerii cetățenilor. Potrivit legii, votată în 2016, cetățenii erau impuși să achite 25 de miliarde de lei pentru a acoperi furtul din sistemul financiar-bancar. Documentul prevede emisia obligațiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.