Președintele Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a pus-o la punct pe Maia Sandu. În cadrul unui briefing de presă, Manole a venit cu un șir de explicații cu privire la decizia CC prin care a fost anulat decretul șefului statului de a o desemna repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.
“Desemnarea prim-ministrului nu se face la discreția președintelui, candidatul la funcția de premier poate fi desemnat doar după consultarea cu fracțiunile parlamentare. Consultarea presupune identificare sprijinului politic al deputaților pentru o perioadă capabilă să formeze un guvern, care să se bucure de încrederea Parlamentului. Președintele nu poate înlocui fracțiunile parlamentare”, a declarat Manole.
Totodată, președintele CC a spulberat toate speculațiile despre faptul că atribuțiile unui președinte se schimbă odată cu modificarea procedurii de alegere a șefului statului.
“În decizia din 2020, CC a reținut că modul de alegere a președintelui Republicii, indiferent dacă este prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat sau prin votul Parlamentului, nu influențează nicicum competența președintelui Republicii de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru”, a spus Manole.
Judecătorii CC au anulat și acuzațiile Președinției cu privire la majoritatea parlamentară care a propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier.
“Condiția înaintării candidatului pentru funcția de premier de către o majoritate parlamentară absolută formalizată a fost îndeplinită”, a spus președintele CC.
Domnica Manole nu a ezitat să abordeze și comportamentul tendențios al Maiei Sandu față Parlament.
“Curtea a observat caracterul deficitar al cooperării loiale dintre președintele și deputați în cadrul celei de-a doua runde de consultări a șefului statului cu parlamentarii. Această consultare trebuie să fie un dialog autentic asumat de părți. Dialog, care trebuie realizat cu bună-credință, în mod sincer și responsabil”, precizat Domnica Manole.