Echipa adusă de Maia Sandu la Președinție este compromisă. Majoritatea consilierilor noului președinte au probleme de integritate, au fost condamnați sau implicați în scandaluri de furt de intelectual. Constatarea a fost făcută de deputații PSRM la o lună de la preluarea mandatului de președinte de către Maia Sandu.
Deputatul SRM, Alla Darovannaia, a declarat, într-o conferință de presă, că promisiunea lui Sandu că va crea o echipă de oameni integri și buni, iar promovarea în funcții o va face doar în baza profesionalismului, a eșuat.
”Echipa de la Președinție cu care a venit Maia Sandu a reușit să scandalizeze opinia publică din start”, a declarat deputatul.
Potrivit parlamentarului, secretarul general al Președinției, Andrei Spânu, a fost numit ilegal în funcție. Acesta, fie că a făcut evaziune fiscală de milioane, fie că a mințit în declarația de avere și interese, diminuând prețul real al casei sale de 8 milioane de lei de peste cinci ori.
”Proveniența banilor din offshore-uri ale celui care Maia Sandu zice că este om bun încă urmează să fie investigată de instituțiile de drept. Președintele Sandu încă ne mai îndeamnă să ne bucurăm de milioanele secretarului ei general, iar cei care nu au putut deveni milionari la 30 de ani, ar fi tineri eșuați”, a spus Darovannaia.
Un alt consilier al lui Sandu, Veaceslav Negruță, este condamnat penal definitiv într-un dosar de abuz de putere și prejudiciu deosebit de mare intereselor statului. Negruță, la fel ca și Spânu, a declarat o casă de milioane, că ar costa câteva zeci de mii de lei.
De asemenea, proaspătul consilier prezidențial pentru securitate și apărare al lui Sandu, Ana Revenco, a fost implicată într-un scandal de tăinuire a averii. ANI a constat anterior că Revenco a ascuns un apartament de 150 de m. p., câteva terenuri, conturi bancare, cote părți în companii și un automobil, pe care l-a folosit în propriile afaceri, luând bani de la stat.
Lista continuă cu consilierul prezidențial pe probleme de educație, Liliana Nicolăescu-Onofrei, care anterior a fost acuzată de plagiat. De asemenea, Sandu și-a angajat în funcția de conducător al Serviciului Protecție și Pază de Stat bodygoardul personal.
”Dacă analizăm trecutul echipei prezidențiale, vedem că majoritatea acestora, inclusiv Maia Sandu, vin din echipa Partidului Liberal Democrat, inclusiv Sandu care a condus țara în perioada guvernelor Alianței pentru Integrare Europeană”, a conchis Alla Darovannaia.